Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a declarat vineri, ca a primit sesizarile trimise in privinta votului de miercuri de seful statului si de liberali.
"Cei care dau legile, sa le respecte si ei", a spus Zegrean, care a precizat si ca "eu nu judec pe nimeni. Eu judec legi, nu judec dosare".
"In ziua de 26 martie 2015, Curtea Constitutionala a Romaniei a inregistrat cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte. Cererea a fost formulata de Presedintele Romaniei. De asemenea, s-a inregistrat si sesizarea cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, formulata in conditiile art.146 lit. c) din Constitutia Romaniei, republicata, depusa la Curtea Constitutionala in ziua de 26 martie 2015. Ambele sesizari au primit termen de solutionare data de 8 aprilie 2015", se arata intr-un comunicat al CCR.
Dan Sova a scapat de arestare deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru".
Potrivit regulamentului Senatului, hotararile Senatului sunt aprobate doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta.
Ce scrie in cererea trimisa de Iohannis catre CCR
Intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale se precieaza ca presedintele solicita Curtii Constitutionale "sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti.
Atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie," se arata in scrisoarea domnului Presedinte Klaus Iohannis.
Sesizarea dubla a PNL
"PNL a hotarat sa sesizeze CCR. Sesizarea CCR va fi depusa in cursul zilei de maine (vineri - n.r.). Avem numarul de semnaturi necesare, peste 40 de semnaturi ale senatorilor PNL, in urma carora se va formula cererea de neconstitutionalitate", a declarat, joi, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca sesizarea de neconstitutionalitate care va fi adresata CCR are doua capete de cerere.
"Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, in care se prevede ca Senatul decide cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Solicitam CCR sa constate neconstitutionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului in cazul Sova si sa decida ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit in conformitate cu articolul 2 din Constitutie, care stipuleaza ca hotararile se aproba cu majoritatea deputatilor sau senatorilor prezenti", a spus Orban.
Stire in curs de actualizare
CCR are un program stabilit de dinainte, este greu de schimbat pe loc;
este adevarat cine priveste doar scandalurile de la tembelizor isi inchipuie ca doar atunci lucreaza CCR cand apare presedintele Curtii la tembelizor;
rezultatu` activitatii CCR se gaseste in Monitorul Oficial partea I-a, cine are un pic de curiozitate se poate apuca de citit, macar numerele din 2015 ale M.Of.
Dar cu Zegrean in pozitie de mare sef, care nu vrea sa se afle in treaba...
Iesi mai nene Z din treaba aia, ca a inceput sa miroasa.
xegrean
CCR
un foarte interesant articol despre increngatura fam. jipa-sov-chelaru-sova: http://www.curentul.info/dezvaluiri/9959-judecatorul-jipa-l-a-salvat-pe-vintu-senatorul-jipa-l-a-salvat-pe-sova
Sa ieșim in strada, dar după ce trece ploaia.
Cu ploaie sau fara, mama lor de bip-bip-biiiip!
Presedintele uita de ce a fost votat , te asteptam sa te alaturi celor care vreau o tara in care legea e pentru toti.
Cu alte cuvinte CCR lasa cartoful fierbinte in mana lui Ponta mizand pe tensiunea ce se va acumula pina in 22(scandaluri,intrebari dificile si orice poate amplifica scandalul + plangerea penala din Senat) .
E o strategie buna de a scufunda in c...cat PSD,Senatul,Ponta si Tariceanu.
Amin!
Pe 22 aprilie??? Va jucati cu poporul roman, nesimtitilor!
Cred ca romanii nu realizeaza gravitatea situatiei in care ne aflam, altfel nu inteleg de ce nu e strada plina!
Articolul 173 din Regulamentul Senatului nu are nici o legatura cu art.76, alin. (2) care stabileste ca adoptarea legilor ordinare si hotararilor se face cu "votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera"!!!
Prevederile de mai sus, care au starnit o asa mare agitatie "caragieleasca" se refera la legiferare ("SECTIUNEA a 3-a Legiferarea"), nu la aplicarea prevederiile regulamentare de organizare!!!
"Organizarea si functionarea fiecarei Camerei se stabileste prin regulament propriu."[ ARTICOLUL 64 "Organizarea interna", alin. (1) - Constitutia Romaniei.
Decizia C.C.R. e proasta, proasta de tot!!! Insa, nu asa de proasta ca decizia de invalidare a referendumului!!!
<><>Art.173.-Senatul hotărăste asupra cererii cu votul secret al majoritătii membrilor săi. [Acesr articol e corect. El nu trebuie sa respecte art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, care se refera la legiferare.]<><>
<><><> Prevederile lui se leaga de organizare interna. Se adnite sau nu cererea de retinere. Nu se legifereaza. Se supune la vot o cerere a DNA-ului, doar atat!!!<><><>
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=835488916524674&set=o.1421698484735395&type=1&theater