UDMR considera ca strategia MAI "este ofensatoare si stigmatizanta la adresa comunitatii maghiare", in conditiile in care manifestarile sale publice pentru autonomie, pasnice si democratice, sunt considerate periculoase, de aceeasi factura cu cele rasiste, xenofobe, extremiste si intolerante.

Potrivit unei rezolutii a Grupului UDMR din Camera Deputatilor transmis, miercuri, Romania nu poate considera ca sursa de pericol cea mai mare minoritate nationala de pe teritoriul sau, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Strategia MAI, lansata de curand in dezbatere publica, este ofensatoare si stigmatizanta la adresa comunitatii maghiare din Romania, enumerand manifestarile sale publice cu caracter pasnic si democratic pentru autonomie drept manifestari periculoase, de aceeasi factura cu cele rasiste, xenofobe, extremiste si intolerante. Romania nu poate considera ca sursa de pericol cea mai mare minoritate nationala de pe teritoriul ei", se arata in documentul citat.

Potrivit acestuia, grupul UDMR din Camera Deputatilor respinge cu maxima fermitate aceasta "clasificare incriminatoare, prin care aspiratiile legitime si democratice ale comunitatii maghiare sunt considerate surse de pericol la adresa sigurantei publice".

"O astfel de restrictionare a drepturilor si libertatilor noastre nu poate fi inclusa ca masura in strategia unei tari care este de opt ani membra a Uniunii Europene¬, se mai arata in document.

Reprezentantii UDMR spun ca ei presupun ca la baza acestei clasificari se afla lipsa de informare a MAI "privind formele de autonomie existente in Europa".

"Dupa Revolutia din 1989, comunitatea maghiara din Romania si-a exprimat dorinta de a obtine autonomie culturala si teritoriala pe cale pasnica, prin initierea de dialog si dezbatere publica cu societatea majoritara, utilizand instrumentele democratiei participative. In scopul realizarii acestor obiective, niciun maghiar nu a fost si nu va reprezenta nici pe viitor vreun pericol pentru siguranta publica din Romania", se mai mentioneaza in rezolutie.

De asemenea, reprezentantii UDMR sustin ca autoritatile responsabile pentru siguranta publica din Romania "nu pot considera o dezbatere publica pasnica sau manifestarea democratica a dezideratelor unei comunitati, fie ea minoritara sau majoritara, drept un pericol sau act care trebuie combatut".

Manifestarile xenofobe care au ca scop "obtinerea autonomiei unor regiuni pe criterii etnice" reprezinta o amenintare permanenta "asupra climatului de siguranta si bunastarii cetatenilor", potrivit Strategiei Nationale de Ordine Publica 2015 - 2020, supusa dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.