Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a declarat marti ca liberalii au formulat "foarte multe" amendamente la Codul fiscal pe care le vor sustine in Parlament, apreciind ca problema acestuia este "nefundamentarea" si a spus ca agreeaza ideea unui studiu de impact cu privire la noul act normativ, relateaza Agerpres.

"Noi suntem partid parlamentar. Vom depune in Parlament amendamente la Codul fiscal. Problema noastra nu e cu frumusetea sau uratenia lui, radacinile liberale sau neoliberale sau a treia cale, cum e numita acum transpozarea asta a politicii clintoniene si blairiste in Romania, in mod superficial. Problema este nefundamentarea", a spus Predoiu la o masa rotunda cu tema "Romania noului va si propunerile unei noi generatii pentru schimbarea politicilor publice", organizata de Institutul de Studii Populare si Fundatia "Hanns Seidel".

Predoiu a precizat ca a discutat in acest sens cu deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu.

"N-am numarat cate amendamente au facut, dar au facut foarte multe. Va asigur, o sa fie exprimate in Parlament. Am discutat cu colegul Ialomitianu", a spus Predoiu.

El a mentionat ca PNL "a stat de vorba cu experti, dincolo de televizoare, cu institutii asezate, care au aparat, care au expertiza, care au tehnologie sa masoare daca un astfel de instrument merge sau nu merge".

"Problema este ca nu e pregatit, la ora asta, aparatul de colectare, pentru un astfel de instrument, nu e inca destul de solida economia, e inca vulnerabila la socuri externe si suntem intr-o zona posibil volatila si masuratorile au aratat ca impactul este altul decat cel prognozat de Guvern. Nu va creste cu 2,2% PIB-ul, cum este prognozat de Guvern, va creste cu 0,7%. Nu se va imbunatati colectarea cu 2%, ci cu doar 0,3%, dupa unele masuratori. Deficitul estimat numai dupa primul an de impact este de plus 2,3%", a sustinut Predoiu.

El s-a declarat de acord cu un studiu de impact legat de implementarea noului Cod fiscal.

"Da, suntem de acord sa vedem un studiu de impact, o masuratoare econometrica si putem discuta. Dar daca economia este pregatita", a afirmat liberalul.

In acest sens, Predoiu a mai spus ca unul dintre consilierii premierului Victor Ponta, acad. Daniel Daianu, ar fi publicat acum doua zile un articol in care face afirmatii similare.

"De acord, e frumoasa relaxarea fiscala, daca este pregatita si daca se sustine. Pentru ca, altfel, sa pui in aplicare un astfel de instrument un an si sa-l intorci inapoi dupa inca un an, ai zapacit complet economia. Si este si un semnal in sine prost, pentru ca operatorii, mai ales cei care au la dispozitie resurse pentru investitii, se uita de 100 de ori si isi dau seama ca, daca o politica este debalansata intr-un sens, va fi debalansata in sensul celalalt peste cativa ani', a spus Predoiu, care a avertizat ca 'aici trebuie sa lucram cu mare finete si cu echilibru, cu pasi succesivi pregatiti", a mai afirmat Predoiu.