Plenul Senatului urmeaza sa dezbata si sa voteze miercuri rapoartele Comisiei juridice asupra cererilor DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive cu privire la senatorii Dan Sova si Darius Valcov, a anuntat luni presedintele comisiei, Catalin Boboc, citat de Agerpres.

'Biroul permanent a hotarat sa le introduca (n.r. - rapoartele) miercuri pe amandoua', a declarat Boboc. El a adaugat ca raportul Comisiei juridice pentru senatorul Dan Sova este finalizat iar cel pentru Darius Valcov va fi finalizat marti.

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a explicat, luni, că plenul Senatului de miercuri va fi dedicat dezbaterilor privind situaţia celor doi foşti miniştri, grupurile parlamentare având la dispoziţie 30 de minute pentru luări de cuvânt.

Toata sedinta, dedicata celor doi senatori

"În ce îl priveşte pe domnul senator Şova, noi am solicitat încă de săptămâna trecută Comisiei juridice pentru a prezenta raportul. Biroul Permanent a hotărât ca mâine (marţi - n.r.) să se facă raportul şi în ceea ce priveşte cererea referitoare la domnul senator Vâlcov de către Comisia juridică şi va propune plenului ca toată şedinţa de dezbateri de miercuri, începând cu ora 10,00, până la epuizarea ordinii de zi, să fie dedicată dezbaterii celor două rapoarte şi dezbaterilor din plenul Senatului în legătură cu cele două situaţii. (...) Biroul Permanent a aprobat procedura de vot secret cu bile, sub rezerva ca marţi să fie finalizat raportul Comisiei juridice (privind cazul Vâlcov - n.r.)", a declarat Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

Dumitrescu a ţinut să precizeze că atât în cazul senatorului Dan Şova, cât şi în cel al senatorului Darius Vâlcov sunt respectate termenele regulamentare referitoare la întocmirea raportului comisiei de specialitate şi a votului dat în plenul Senatului.

"Biroul Permanent a considerat că este mai rapid şi cu mai multă celeritate să supunem aceste două solicitări miercuri la vot. A fost o convenţie la nivelul întregului Birou Permanent, (...) care a găsit că această soluţie este cea mai acoperitoare din toate punctele de vedere ca să nu depăşim nici termenele. Toate termenele sunt respectate cu această ocazie. E vorba de cinci zile pentru Şova şi de trei zile pentru raportul Comisiei juridice pentru senatorul Vâlcov. Deci pentru amândouă există acoperire de timp", a mai spus Dumitrescu.

Întrebat dacă amânarea votului în cazul senatorului Dan Şova s-a datorat şi faptului că secretarul Comisiei juridice, Doina Fedorovici, nu a semnat raportul Comisiei, Dumitrescu a replicat: "Astea sunt amănunte pe care nu le-am luat în discuţie. În orice caz, raportul ca să fie valid trebuie să aibă semnătura secretarului. Dacă a lipsit... dar nu ştiu dacă a lipsit sau nu a lipsit. Deci raportul intră în Biroul Permanent cu semnătura preşedintelui sau a vicepreşedintelui şi automat a secretarului".