Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Darius Valcov, fost ministru al Finantelor, acuzat de trafic de influenta, a ajuns vineri la Senat, potrivit Agerpres.

Aceasta urmeaza sa fie luata in discutie de Biroul permanent al Senatului cel mai probabil luni, dupa care va fi transmisa pentru un punct de vedere Comisiei juridice.

Senatorii juristi vor avea la dispozitie trei zile pentru a intocmi un raport, care va fi inaintat plenului spre aprobare. Fostul ministru Darius Valcov va avea posibilitatea sa-si sustina cauza in fata colegilor senatori.

Procurorul general, Tiberiu Nitu, a transmis joi ministrului Justitiei cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Darius Valcov, acuzat de trafic de influenta.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis ministrului Justitiei cererea insotita de referatul cauzei, in baza carora sa solicite Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Darius-Bogdan Valcov sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta", informeaza PICCJ.

Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit DNA, in 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Valcov, in calitate de primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Sursa citata subliniaza ca, din materialul probator administrat in cauza, a rezultat ca, urmare a intelegerii cu omul de afaceri, Darius Valcov a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.