Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat din functie numai la propunerea in scris a liderului grupului parlamentar caruia ii apartine, potrivit unui proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, citat de Agerpres. Daca propunerea va trece de votul plenului, ar insemna ca Valeriu Zgonea poate fi revocat de la sefia Camerei Deputatilor doar daca Marian Neacsu, colegul sau de partid si seful grupului parlamentar al PSD, ar propune in scris acest lucru.

Proiectul mai prevede ca, daca se ajunge la votarea propunerii de revocare, e nevoie de majoritatea deputatilor prezenti la sedinta, odata ce a fost asigurat cvorumul de sedinta.

Actualul Regulament al Camerei Deputatilor prevede ca presedintele Camerei Deputatilor si orice alt membru al Biroului permanent pot fi revocati cu votul majoritatii deputatilor.

Acum, propunerea de revocare se face in scris si este insotita de semnaturile initiatorilor iar votul este secret si se exprima prin buletine de vot in cazul presedintelui Camerei Deputatilor si prin bile in cazul celorlalti membri ai Biroului permanent.

Propunerea ar abroga articolul potrivit caruia revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa de catre majoritatea deputatilor cand se schimba majoritatea politica din Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului a fost abrogata si prevederea prin care revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa si la cererea a minimum o treime din numarul total al deputatilor, in una dintre urmatoarele situatii: a) incalca prevederile Constitutiei Romaniei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor sau ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Proiectul de hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor va intra pe ordinea de zi a plenului de saptamana viitoare.