Senatorii PNL Crin Antonescu si Teodor Atanasiu au depus in urma cu un an in Parlament un proiect de lege prin care doreau "conferirea titlului onorific de 'Martir si Erou al Natiunii Romane' lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc". Adoptat de cele doua Camere, proiectul de lege a fost reintors in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, care atrage atentia ca, potrivit legislatiei, doar seful statului poate conferi titluri de onoare.

Proiectul initiat de liberalii Crin Antonescu si Teodor Atanasiu prevede, intr-un articol unic, ca "Pentru cinstirea in mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania, cu merite exceptionale in afirmarea identitatii si a drepturilor nationale pe teritoriul stramosesc, se confera fostului conducator al revolutiei romane din 1848-1849 din Transilvania titlul onorific de 'Martir si Erou al Natiunii Romane'".

Ce consemneaza cei doi senatori in expunerea de motive pentru adoptarea proiectului:

  • "Integrarea tot mai accentuata a Romaniei in concertul european al structurilor democratice nu se poate imagina in afara prezervarii si afirmarii cu responsabilitate a valorilor nationale, inclusiv cele istorice, care sunt parte specifica a patrimoniului universal.
  • Identitatea nationala a romanilor, cu stravechi si semnificative radacini in istoria teritoriului pe care acestia s-au nascut si in care vietuiesc pana in zilele noastre, a fost, de-a lungul incercatei lor istorii, de multe ori pusa la incercare, inclusiv in momente de o mare importanta continentala. Asa, bunaoara, s-a intamplat in anii revolutionari 1848-1849, care, in cazul Tarilor Romane, au consemnat impresionanta afirmare a constiintei nationale a unuia si aceluiasi popor nevoit, atunci, sa traiasca in entitati statale separate si sub dominatie straina.
  • In acest context istoric, in Transilvania, din Tara Motilor, s-a afirmat cu tarie drept un veritabil si respectat reprezentat al neamului sau avocatul Avram Iancu, descendent de moti din Muntii Apuseni, ridicati prin munca aspra si scoala din conditia de iobagi la aceea de reprezentativi membri ai comunitatii. (...)
  • Fortele cu care s-a confruntat au fost peste puterile lui si ale neamului sau. Soarta insasi i-a fost potrivnica. Sfarsitul lui Avram Iancu a cunoscut dimensiunile unei tragedii personale. Dar, nimeni si nimic nu-l va scoate vreodata din marea carte de istorie a natiunii romane. Recunostinta generatiilor prezente si viitoare pentru gandul si fapta lui Avram Iancu reprezinta, in fapt, biruinta lui si consacrarea in eternitate".
  • Vezi integral "Expunerea de motive" in documentul atasat

Propunerea legislativa a fost avizata favorabil atat de Consiliul Legislativ, cat si de Executiv. "Avand in vedere argumentele prezentate de initiatori, Guvernul sustine adoptarea acestei initiative legislative", se arata in Punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Victor Ponta.

Proiectul a fost adoptat de Senat in 8 aprilie 2014 si de Camera Deputatilor in 25 februarie 2015, fiind apoi trimis Presedintelui Romaniei pentru promulgare, in 7 martie 2015.

Insa, presedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri Parlamentului o cerere de reexaminare a legii, seful statului atragand atentia ca, potrivit legislatiei, doar presedintele Romaniei poate conferi titluri de onoare.

Astfel, sustine Administratia Prezidentiala, Art. 94 lit. a), coroborat cu Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, "stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege".