Presedintele Klaus Iohannis ii cere premierului Victor Ponta sa il revoce din functie pe ministrul Finantelor, Darius Valcov, fata de care DNA a demarat procedura de incepere a urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, insa nu recurge la prevederea legala care ii permite sa suspende un ministru aflat in aceasta situatie. Iohannis adauga ca s-ar fi asteptat ca ministrul sa demisioneze din functie in conditiile date, pe motiv ca ca afecteaza activitatea si credibilitatea guvernului.

Darius ValcovFoto: Hotnews

"Avand in vedere ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de ministrul Finantelor, domnul Darius Valcov, m-as fi asteptat ca domnul Valcov sa demisioneze din functie, intelegand ca afecteaza activitatea si credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a intamplat.

In aceasta situatie, solicit premierului Victor Ponta sa demareze procedura de revocare din functia de ministru al Finantelor a domnului Darius Valcov", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala.

Acaeasta prevedere legala a mai fost folosita in 2006 de fostul presedinte Traian Basescu. Amintim ca Basescu l-a suspendat din functie in septembrie 2006 pe ministrul Apararii de la acea vreme Teodor Atanasiu, in urma unor plangeri penale depuse de fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu "pentru abuz in serviciu contra persoanei" si de deputatul Eugen Bejinariu.