Motiunea simpla "Fondurile europene in guvernarea PSD - intre Fat-Frumos si Fata Morgana", initiata de Opozitie si adresata ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost respinsa miercuri de plenul Camerei Deputatilor cu 184 voturi "impotriva", 96 "pentru" si 21 de abtineri, anunta Agerpres. Motiunea simpla a fost semnata de 109 deputati ai PNL, ai grupului democrat si popular si neafiliati.

Semnatarii isi propuneau, prin acest text, sa prezinte "o imagine realista" asupra situatiei fondurilor europene si ii solicitau ministrului de resort, Eugen Teodorovici, sa raspunda in fata Parlamentului la "problemele" legate de absorbtia fondurilor europene.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca situatia fondurilor europene se afla "intre Fat-Frumos si Fata Morgana", adica intre guvernarea PSD si programul de guvernare PNL 2015, si ca toate propunerile pe care liberalii le-au facut in motiunea simpla pe acest domeniu le-a transpus deja in practica.

Deputatul PSD Mircea Dobre a sustinut in cadrul dezbaterilor din plen ca jumatate dintre liberalii de astazi sunt vinovati pentru esecul inregistrat in privinta absorbtiei fondurilor europene in perioada 2007-2013, adaugand ca restul sunt vinovati pentru ca si-au asumat niste sarcini si proiecte pe care nu au fost in stare sa le duca la bun sfarsit.

La randul sau, deputatul PNL Razvan Mironescu i-a solicitat ministrului Teodorovici sa prezinte o viziune clara si angajamente masurabile privind gestionarea fondurilor europene pentru viitoarea perioada de programare.

Liberalul Mihai Tararache i-a oferit lui Teodorovici un carnet de notite si a prezentat mai multe propuneri pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene iar Alexandru Nazare i-a spus ca "problemele de la Bruxelles" sunt cauzate de "performanta" sau "contraperformanta" lui pe diferite proiecte europene, de "absorbtia de cumetrie" a fondurilor, si nu de abordarea acestei teme in plenul Camerei Deputatilor.

Conservatori au sustinut prin vocea deputatului Catalin Dragusanu ca titlul motiunii simple "Fondurile europene in guvernarea PSD - intre Fat-Frumos si Fata Morgana" tradeaza ignoranta celor care au initiat-o, sustinand ca guvernarea Romaniei de trei ani este una de alianta si consens intre mai multe partide.