Campaniile electorale vor fi finantate de la bugetul de stat - aceasta este marea noutate pe care o prevede proiectul de lege privind finantarea partidelor intrat in dezbaterile Parlamentului, insa proiectul de lege mentine si dezvolta posibilitatea ca partidele si candidatii sa primeasca imprumuturi care pot ajunge la 500 de salarii minime pe economie. Or, s-ar putea ajunge in acest fel in situatia ca bugetul de stat sa ramburseze sume care vor acoperi imprumuturi fictive deoarece proiectul de lege prevede ca partidele si candidatii care au obtinut cel putin 3% din voturi vor primi inapoi sumele cheltuite in campanie, dupa alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli.

  • Vicepresedintele Mihai Voicu afirma, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, ca articolul referitor la finantarea partidelor, care prevede posiblitatea contractarii de imprumuturi, exista si in trecut dar ca in conditiile rambursarii cheltuielilor de la bugetul de stat prevederea ar putea fi pusa in discutie in Parlament.
  • Vezi atasat amendatementele la proiectul de lege privind finantarea partidelor

  • Video realizat cu echipament Nikon

---

DT: Despre finantarea partidelor. Spuneti asa, ca ati interzis galetile, pixurile, sepcile mita electorala. Cum ati interzis-o, care sunt sanctiunile cine le aplica?

MV: Sanctiunile le Aplica Autoritatea Electorala Permanenta care este institutia care monitorizeaza acest proces si face si decontarile. Ca orice santiune poate fi contestata in instanta, dar sanctiunile sunt destul de dure, este vorba de nerestituirea sumei cheltuite. Sa presupune ca cineva vrea sa incalce legea. Orice legea poate fi incalcata. Important este daca merita. Daca intreg acest concept functioneaza in sensul limitarii sumelor cheltuite dar si a categoriilor de cheltuieli concomitent cu suportarea de la bugetul de stat a acestor cheltuieli, binenteles ca legea poate fi incalcata, sigur. Numai ca merita sa o faci? Eu zic ca nu.

DT: Deci spuneti ca atata vreme cat sunt decontate de la buget, putini vor mai fi tentati ca inainte sa incalce legea.

MV: Da, asta este opinia mea. Conditiile sunt egale pentru toti.

DT: Presa noteaza ca ati intarit putin rolul Autoritatii Electorale Permanente, cu observatia ca departamentul de control al finantarii nu a fost scos de sub autoritatea AEP care are in conducere componenta politica. Ce interes ar avea partidele sa se controleze pe ele insele?

MV: Teoretic ati putea avea dreptate dar practic nu este asa. Cei trimisi acolo sunt chiar priceputi in domeniu. Raspunsul la intrebarea dvs il veti gasi in actele de control ale AEP anuale la toate partidele politice si la toate filialele acestora. Veti descoperi ca au fost sanctionate de la toata lumea, indiferent de proventienta politica a conducerii AEP. Deci au demonstrat ca nu au partizanat politic in aplicarea legii.

DT: Ati mai subliniat o modificare importanta, si anume finantarea doar de la buget a campaniilor electorale. De ce in lege, din moment ce statul asigura finantarea campaniilor, de ce ati mai lasat posibilitatea ca partidele, candidatii sa se poata imprumuta de la persoane fizice sau juridice. Nu am inteles ratiunea.

MV: Sunt doua lucruri diferite. In primul rand partidele se pot imprumuta, dar aceasta finantare se refera la functionarea lor si nu la campania electorala. Sa presupunem ca un partid doreste sa-si cumpere sediul

DT: Sa-si puna cotizantii sa plateasca.

MV: Sa stiti ca toate aceste prevederi de la finantarea partidelor sunt preluate din unele cerinte ale grupului statelor impotriva coruptiei (GRECO), asta nu inseamna ca sunt si cele bune. Dezbaterea parlamentara urmeaza si sundem deschisi la orice modificari. In ce priveste posibilitatea candidatilor de a contracta imprumuturi, nu a fost interzisa nici pana acum. Insa deoarece legea prevede ca in cazul campaniilor electorale - se deschide un cont de campanie in sfarsit - in care candidatii depun banii si candidatii recupereaza banii de acolo, la solicitarea AEP, acestia au tinut sa enumeram toate modalitatile prin care un candidat poate avea acest bani. Ca din fonduri proprii, ca din imprumuturi, ca i-a primit de la parinti.. Cei de la AEP au cerut sa fie enuntate, nu ne-am opus. Nu a fost o chestiune de decizie politica.

DT: Aici se ridica o singura problema. Cunoscand politicienii romani, cel putin din practica DNA, s-ar putea sa avem de-a face cu multe imprumuturi fictive, care ulterior sa fie decontate de la stat.

MV: In cazul in care se intampla acest lucru, este responsabilitatea penala pentru fals in declaratia fiecarui cetatean in parte. Ca si in cazul precedent discutat, o lege nu poate sa prevada toate modalitatile de incalcare ale ei.

DT: Aici ma asteptam ca daca principiul finantarii de la stat tot l-ati introdus, sa fie cat mai clar enuntat acest principiu si sa limiteze la maxim patrunderea altor surse de finantare private care vin intotdeauna cu o cerinta de pay-back. De ce nu ati limitat patrunderea acestor finantari private care vin insotite de solicitari de avantaje si sa spuneti: finantare de la stat? Da. Pai atunci ramane finantare de la stat si punct.

MV: Nu exclud deloc, absolut deloc, revenirea la prevederile articolului mentionat, pentru ca repet nu a fost propunerea unui partid sau a unui parlamentar ci solicitarea AEP. Daca este incorecta sau poate duce la interpretari abuzive este suficient timp in Comisia Juridic sau in cursul dezbaterilor parlamentare sa o modificam. Nu resping deloc ideea ca dvs sa aveti dreptate si nu ma cramponez de aceasta prevedere in vreun fel.

NOTA: Cele trei proiecte de legi (alegeri locale, partide politice, finantarea partidelor) au intrat luni pe circuitul parlamentar, fiind transmise Senatului, decizionala fiind Camera Deputatilor. Alte doua proiecte de legi (votul prin corespondenta si alegerile parlamentare) urmeaza sa iasa din dezbaterile Comisiei de Cod Electoral si sa fie transmise Parlamentului spre dezbatere.