​VIDEO O mica fisura in noul proiect de lege privind finantarea campaniilor electorale din bugetul de stat. Prevederea care invita partidele si candidatii sa declare imprumuturi fictive

de D.T.     HotNews.ro
Marţi, 10 martie 2015, 20:35 Actualitate | Politic


 documente
Campaniile electorale vor fi finantate de la bugetul de stat - aceasta este marea noutate pe care o prevede proiectul de lege privind finantarea partidelor intrat in dezbaterile Parlamentului, insa proiectul de lege mentine si dezvolta posibilitatea ca partidele si candidatii sa primeasca imprumuturi care pot ajunge la 500 de salarii minime pe economie. Or, s-ar putea ajunge in acest fel in situatia ca bugetul de stat sa ramburseze sume care vor acoperi imprumuturi fictive deoarece proiectul de lege prevede ca  partidele si candidatii care au obtinut cel putin 3% din voturi vor primi inapoi sumele cheltuite in campanie, dupa alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli.
 • Vicepresedintele Mihai Voicu afirma, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, ca articolul referitor la finantarea partidelor, care prevede posiblitatea contractarii de imprumuturi, exista si in trecut dar ca in conditiile rambursarii cheltuielilor de la bugetul de stat prevederea ar putea fi pusa in discutie in Parlament.
 • Vezi atasat amendatementele la proiectul de lege privind finantarea partidelor


 • Video realizat cu echipament Nikon
---
DT: Despre finantarea partidelor. Spuneti asa, ca ati interzis galetile, pixurile, sepcile mita electorala. Cum ati interzis-o, care sunt sanctiunile cine le aplica?
MV:
Sanctiunile le Aplica Autoritatea Electorala Permanenta care este institutia care monitorizeaza acest proces si face si decontarile. Ca orice santiune poate fi contestata in instanta, dar sanctiunile sunt destul de dure, este vorba de nerestituirea sumei cheltuite. Sa presupune ca cineva vrea sa incalce legea. Orice legea poate fi incalcata. Important este daca merita. Daca intreg acest concept functioneaza in sensul limitarii sumelor cheltuite dar si a categoriilor de cheltuieli concomitent cu suportarea de la bugetul de stat a acestor cheltuieli, binenteles ca legea poate fi incalcata, sigur. Numai ca merita sa  o faci? Eu zic ca nu.

DT:  Deci spuneti ca atata vreme cat sunt decontate de la buget, putini vor mai fi tentati ca inainte sa incalce legea.
MV:
Da, asta este opinia mea. Conditiile sunt egale pentru toti.

DT:  Presa noteaza ca ati intarit putin rolul Autoritatii Electorale Permanente, cu observatia ca departamentul de control al finantarii nu a fost scos de sub autoritatea AEP care are in conducere componenta politica. Ce interes ar avea partidele sa se controleze pe ele insele?
MV:
Teoretic ati putea avea dreptate dar practic nu este asa. Cei trimisi acolo sunt chiar priceputi in domeniu. Raspunsul la intrebarea dvs il veti gasi in actele de control ale AEP anuale la toate partidele politice si la toate filialele acestora. Veti descoperi ca au fost sanctionate de la toata lumea, indiferent de proventienta politica a conducerii AEP. Deci au demonstrat ca nu au partizanat politic in aplicarea legii.

DT: Ati mai subliniat o modificare importanta, si anume finantarea doar de la buget a campaniilor electorale. De ce in lege, din moment ce statul asigura finantarea campaniilor, de ce ati mai lasat posibilitatea ca partidele, candidatii sa se poata imprumuta de la persoane fizice sau juridice. Nu am inteles ratiunea.
MV:
Sunt doua lucruri diferite. In primul rand partidele se pot imprumuta, dar aceasta finantare se refera la functionarea lor si nu la campania electorala. Sa presupunem ca un partid doreste sa-si cumpere sediul

DT: Sa-si puna cotizantii sa plateasca.
MV:
Sa stiti ca toate aceste prevederi de la finantarea partidelor sunt preluate din unele cerinte ale  grupului statelor impotriva coruptiei (GRECO), asta nu inseamna ca sunt si cele bune. Dezbaterea parlamentara urmeaza si sundem deschisi la orice modificari. In ce priveste posibilitatea candidatilor de a contracta imprumuturi, nu a fost interzisa nici pana acum. Insa deoarece legea prevede ca in cazul campaniilor electorale - se deschide un cont de campanie in sfarsit - in care candidatii depun banii si candidatii recupereaza banii de acolo, la solicitarea AEP, acestia au tinut sa enumeram toate modalitatile prin care un candidat poate avea acest bani. Ca din fonduri proprii, ca din imprumuturi, ca i-a primit de la parinti.. Cei de la AEP au cerut sa fie enuntate, nu ne-am opus. Nu a fost o chestiune de decizie politica.

DT: Aici se ridica o singura problema. Cunoscand politicienii romani, cel putin din practica DNA, s-ar putea sa avem de-a face cu multe imprumuturi fictive, care ulterior sa fie decontate de la stat.
MV:
In cazul in care se intampla acest lucru, este responsabilitatea penala pentru fals in declaratia fiecarui cetatean in parte. Ca si in cazul precedent discutat, o lege nu poate sa prevada toate modalitatile de incalcare ale ei.

DT: Aici ma asteptam ca daca principiul finantarii de la stat tot l-ati introdus, sa fie cat mai clar enuntat acest principiu  si sa limiteze la maxim patrunderea altor surse de finantare private care vin intotdeauna cu o cerinta de pay-back. De ce nu ati limitat patrunderea acestor finantari private care vin insotite de solicitari de avantaje si sa spuneti: finantare de la stat? Da. Pai atunci ramane finantare de la stat si punct.
MV:
Nu exclud deloc, absolut deloc, revenirea la prevederile articolului mentionat, pentru ca repet nu a fost propunerea unui partid sau a unui parlamentar ci solicitarea AEP. Daca este incorecta sau poate duce la interpretari abuzive este suficient timp in Comisia Juridic sau in cursul dezbaterilor parlamentare sa o modificam. Nu resping deloc ideea ca dvs sa aveti dreptate si nu ma cramponez de aceasta prevedere in vreun fel.

NOTA: Cele trei proiecte de legi (alegeri locale, partide politice, finantarea partidelor) au intrat luni pe circuitul parlamentar, fiind transmise Senatului, decizionala fiind Camera Deputatilor. Alte doua proiecte de legi (votul prin corespondenta si alegerile parlamentare) urmeaza sa iasa din dezbaterile Comisiei de Cod Electoral si sa fie transmise Parlamentului spre dezbatere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2011 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  O mica fisura in noul proiect de lege privind fina (Marţi, 10 martie 2015, 20:39)

  cerber [anonim]

  ... nu pot intelege, uni platesc taxe si impozite si alti nu stiu cum sa-i fure, cheltuie, lafaie sau sa cumpere masini la suprapret,ptr ca plateste, Tara sau Tugulanul de rand !???
 • +5 (7 voturi)    
  era de asteptat..... (Marţi, 10 martie 2015, 21:03)

  novator [utilizator]

  ....ca noua lege sa aiba si o portita pentru escroci caci doar traim in marea escrocherie numita "democratie" parlamentara.
 • +4 (6 voturi)    
  furt legalizat (Marţi, 10 martie 2015, 21:11)

  Adrian_. [utilizator]

  1. nu trebuie sa plateasca contribuabilul campania electorala a unui partid

  2. cheltuielile vor exploda si vor deveni o modalitate de a cumpara sprijin politic ca doar nu plateste partidul.

  3. partidele mici se vor incolona in spatele celor mari, altfel risca ca dupa alegeri procedurile pt decontarea banilor catre furnizori sa fie extrem de lente. Furnizorii vor obtine ordine judecatoresti de executare silita si partidul va trebui sa dea cu banul chiar daca a obtinut mai mult de 3% si are drept la decontarea cheltuielilor.

  Evident partidele mici care sustin guvernarea nu vor avea astfel de probleme. Doar cei din opozitie care sunt guralivi si fac scandal se vor trezi cu probleme.

  Ziarele, televiziunile, advertiserii vor sustine in mod puternic pe cine are sanse sa faca parte din guvern. partidele mici vor ramane partide mici si vor trebui sa isi plateasca furnizorii.
 • 0 (4 voturi)    
  nu zau (Marţi, 10 martie 2015, 21:21)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  ba sa fie finantate cu o suma decenta fixa ce trebuie decontata cu acte si sa "castige" campania ima(dema)gologica formatiunea cu idei mai bune.

  Toate materialele electorale sa fie obligatoriu inregistrate inainte de inceputul campaniei la BEJ/BEC si sa fie stabilit in plafon maxim din fiecare tip. De exemplu: partidul X foloseste urmatoarele 2 afise, 3 pliante, 2 bannere, 1 bricheta, 2 sepci, 1 galeata etc, inscriptionate cu urmatoarele mesaje blablabla si fiecare in numar de xyz. Afisajul/impartirea respectivelor materiale sa se faca in conformitate cu anumite norme, iar candidatul a carui echipa nu respecta normele sa fie exclus din cursa de la prima abatere.

  Formatiunile politice sa poata in continuare sa obtina venituri din cotizatii/donatii, venituri ce vor putea fi folosite exclusiv pentru plata unor cheltuieli curente: chirii, telefoane, personal samd.
 • 0 (2 voturi)    
  Raul necesar si tinerea lui sub control! (Miercuri, 11 martie 2015, 6:28)

  hotnewsfil [utilizator]

  Vazand cat de mare este jalea in care a fost scufundata tara, in ultimii douazecisicinci de ani, de catre politicieni, bietii cetateni - oi behaitoare neputincioase care ii voteaza 'in orb', pe banda rulanta (in serie), mecanic, faraca ele sa inteaga ce mesteresc ca alegator, aceste oi aduse la limita supravietuirii, de catre profitorii care le-au mintit sistematic, au ajuns la concluzia ca politicienii fac mult mai rau decat 'pustiul de bine' pe care il fac tarii.
  Au inteles, bietele oi, si ar dori ca acesti paraziti - clasa politica - sa dispara definitiv, tara sa fie administrata numai de catre profesionisti autentici, cu multa experienta in domeniile care compun viata acestei entitati - statul.
  Altfel zis, cei ce conduc diferitele departamente ale statului ca fie exclusiv profesionisti.
  Ar fi frumos daca solutia la care au fost impinse oile blande, ca optiune, nu ar ascunde si un mare pericol (in orice bine se ascunde si un 'rau' perfid)! : pericolul 'totalitarismului' in fiecare dintre departamente, al dezvoltarii, fara limite discretionar, a puterii celor care ar conduce aceste departamente scapate de sub controlul societatii.
  Este rolul clasei politice - de 'politist' -, de tinere sub control al departamentelor formate din profesionisti, de a mentine echilibrul intr-un mers armonios al societatii.
  Politicienii sunt 'un rau necesar' care, si el, la randul lui, trebue sa fie tinuti sub control de catre societatea civila, ONG-uri, presa.
  Solutia americana "check and balance' nu prinde la noi. Cele trei puteri ale statului se pot intelege intre ele in tara noastra, isi impart frateste puterea, ca sa aiba de profitat fiecare dintre ele, pe rand, asa cum fac, de 'coniventa' falsii participanti la licitatii (se inteleg sa castige fiecare, pe rand, intr-o ordine perfect legala!).
 • -2 (2 voturi)    
  imprumuturi (Miercuri, 11 martie 2015, 8:12)

  maxim [anonim]

  toti care vor candida in parlamentul tarii sau vor fi in guver NU AU DREPTUL SA AIBE CREDITE PE PERIOADA MANDATULUI, nici sotul sau sotia, ASTFEL ASUPRA LOR NU SE POT FACE PRESIUNI.
 • -1 (1 vot)    
  Masuri de cacao (Miercuri, 11 martie 2015, 9:45)

  vladf [anonim]

  Deci ... daca cineva este prins cu galeata o sa urle ca nu este a lui, ca PNL-ul a facut acele galeti ca sa ii strice imagin P$D. Cu alte cuvinte praf in ochi.

  Pliantele o sa coste de 3x mai mult, in acte o sa scrie ca fac brosuri iar in realitate o sa fie galeti sau brichete.

  Din cate inteleg eu cheltuielile pot sa fie decontate pana in anumite praguri/limite deci nu chiar tot ce cheltuie este rambursabil de la stat.

  Cel mai simplu, fiecare partid primeste un minim de la stat, iar daca primeste donatii acel minim sa nu mai fie primit, inseamna ca se descurca si singuri.

  Daca primesti donatii nu ai dc. sa mai primesti ajutor de la stat.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce fisuri nenica! (Miercuri, 11 martie 2015, 11:15)

  Je__ [utilizator]

  Doar cosmetizare si portite.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by