Propunerea legislativa privind reglementarea parteneriatului civil propusa de parlamentarul independent Remus Cernea a fost respinsa, marti, cu unanimitate de catre membrii Comisiei juridice de la Senat, informeaza Mediafax.

In timpul dezbaterilor, senatorul Marinica Dinca a afirmat ca toate propunerile facute de Cernea sunt foarte bine reglementate in legislatia romaneasca.

La randul sau, senatorul PSD Ioan Chelaru, a spus ca actele legislative in vigoare sunt acoperitoare inclusiv pentru acest domeniu, adaugand ca unii dintre membrii Comisiei juridice au scris chiar carti pe acest subiect.

Dupa criticile venite din partea membrilor Comisiei juridice, Remus Cernea a replicat: "Stim bine ca nu exista nici un fel de obiectie in afara unui astfel de proiect decat prejudecatile de ordin homofob si conservatorisme de inspiratie religioasa. Legea de fata ar trebui sa fie votata in unanimitate de catre Parlament, sa vina in intampinarea unor oameni care chiar sunt in nevoie si ale caror drepturi nu sunt recunoscute in tara noastra".

El le-a cerut senatorilor sa dea un vot favorabil acestui proiect, care vine in intampinarea unor oameni "care sunt in nevoie si ale caror drepturi nu sunt deloc recunoscute, deopotriva heterosexuali sau persoane de acelasi sex".

Potrivit proiectului, singurele conditii pentru partenerii care incheie un parteneriat civil sunt sa aiba cel putin 18 ani impliniti, cel putin unul dintre ei sa fie cetatean roman sau cetatean strain sau apatrid cu domiciliul in Romania si niciunul dintre parteneri sa nu fie casatorit sau parte intr-n alt parteneriat civil.

Potrivit propunerii, contractul de parteneriat civil se incheie in forma autentica, se semneaza de catre cei doi parteneri in fata notarului public din circumscriptia Curtii de Apel pe raza localitatii in care cel putin unul dintre parteneri isi are domiciliul si se inregistreaza intr-uj registru special numit "Registru opentru evidenta parteneriatelor civile", tinut la notarul respectiv.

In propunerea legislativa se arata ca serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu detine o asigurare medicala se pot acorda in baza asigurarii medicale a celuilalt partener civil si ca, in cazul spitalizarii unuia dintre parteneri, celalalt este considerat apartinator.

Pe de alta parte, se mai arata ca, la momentul incheierii contractului, partenerii pot opta intre: comunitatea legala, separatia bunurilor sau comunitatea conventionala.

Senatul va dezbate initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata.