Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta Comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei, ca "teoretic proiectul noii Constitutii va fi finalizat intr-o saptamana. Majoritatea este absoluta daca nu s-au razgandit liberalii de cand au devenit PDL-isti. Ne-am inteles anul trecut cu liberalii pentru revizuirea Constitutiei. Daca se inregistreaza un esec la comisia de revizuire, cred ca suntem intr-o situatie destul de penibila de care nu trebuie sa ma intrebati pe mine. Altfel, anul asta ar trebui sa avem inclusiv referendum." La randul sau, presedintele Comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei, Ioan Chelaru, a declarat, luni, ca spera ca raportul Comisiei sa fie finalizat la data de 1 iunie, astfel incat in aceasta luna proiectul de revizuire sa fie dezbatut in Senat iar in sesiunea ordinara din toamna sa fie discutat si in Camera Deputatilor.

"Am propus Comisiei o foaie de parcurs care are nota ei de relativitate si din pricina situatiei politice si a faptului ca, in vara, Parlamentul nu va lucra. Incercam cu toate fortele pe care le avem si tinand cont de observatiile venite de la Comisia de la Venetia, de la Curtea Constitutionala ca pana la 1 iunie sa finalizam raportul Comisiei. Noi primim in continuare amendamente, suntem in faza in care se pot face amendamente - le aprobam sau le respingem, insa ele vor trebui sa intre in plen. Daca am finaliza raportul la 1 iunie, in luna iunie proiectul ar putea sa fie dezbatut in Senatul Romaniei, urmand ca in toamna, septembrie-octombrie, dezbaterea sa mearga la Camera Deputatilor si la sfarsitul lunii octombrie supus votului", a declarat Ioan Chelaru, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca, daca nu se va pune problema unei Comisii de mediere, "atunci putem sa ne gandim, in 30 de zile, la organizarea unui referendum".

De asemenea, in timpul sedintei de luni a Comisiei comune s-a luat decizia ca aceasta sa functioneze cel putin o data pe saptamana, martea, incepand cu ora 13:00. "Am stabilit ca programul Comisiei sa fie macar o data pe saptamana, dar daca lucrarile se vor accelera, vom avea si doua sedinte pe saptamana. In principal, marti, la ora 13,00", a mai spus Chelaru.

Totodata, membrii Comisiei comune au aprobat ca la lucrari sa participe si reprezentanti ai Presedintiei, premierului, Avocatului Poporului si ai Consiliului Legislativ, dar si reprezentanti ai Forumului Constitutional, ai societatii si ONG-urilor.

O alta decizie luata in sedinta de luni este aceea ca pe langa Comisia comuna pentru revizuirea Constitutiei sa functioneze un Consiliu Stiintific format din experti in drept constitutional si coordonat de catre prof. univ. Cristian Ionescu.

"Comisia a aprobat, la propunerea mea, ca pe langa aceasta Comisie sa functioneze un Consiliu Stiintific, format din mai multi specialisti in drept constitutional, cei mai renumiti din tara, am spus noi - reprezentantii Facultatilor de Drept, Academiei Romane, Institutului de Cercetari Juridice, pentru ca mai ales in noua structura a Comisiei au intrat colegi cu vechime in munca politica, dar nu toti sunt si specialisti in drept si atunci cred ca ceea ce nu reusim, din acest punct de vedere, sa facem in Comisie suplinim cu activitatea acestui Consiliu Stiintific", a explicat Ioan Chelaru.