Fostul presedinte Ion Iliescu a caracterizat, joi, actiunea Rusiei in estul Ucrainei ca fiind "cam aventuroasa", declarand ca a fost surprins de acest gest al Moscovei, dar a aratat ca rusii au "o anumita datorie istorica" intrucat pe teritoriul actual al Ucrainei s-a aflat primul stat rus si, probabil, de aici "anumite sensibilitati". "Rusii au o anumita datorie istorica. Primul stat rus a fost Kievskaya Rus. Intr-un fel este si aceasta nostalgie, faptul ca s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, pe de alta parte, o obligatie, sa respecte aceste legaturi de fraternitate intre aceste doua popoare. A fost cam aventuroasa aceasta actiune de incurajare a separatismului din estul Ucrainei", a spus Iliescu, citat de Agerpres.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Despre presedintele rus, Vladimir Putin, fostul sef de stat a afirmat ca este 'un om de actiune si ambitie' si s-a aratat surprins de faptul ca Moscova "s-a aventurat intr-un asemenea conflict". "Ucraina a fost prima zona de formare a statului rus. Prima forma de stat rusesc a fost Kievskaya Rus, adica statul rus cu capitala la Kiev, apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova si Petru cel Mare la Petrograd. Deci Ucraina este parte din istoria Rusiei. Probabil de aici sunt anumite sensibilitati, ca Ucraina si-a declarat independenta, dar firesc ar fi fost, tinand seama de aceasta istorie comuna, sa existe relatii de intelegere, de cooperare. (...) Deci ceva este anormal in maniera de abordare si de reactie", a explicat Ion Iliescu.

Solicitat sa comenteze declaratiile comandantului trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, care a spus ca Rusia incearca sa detina controlul asupra gurilor Dunarii, Iliescu a sustinut ca interesul pentru Marea Neagra "e de inteles pentru o tara limitrofa si o mare putere". "Eu sper, insa, sa manifeste, totusi, prudenta necesara in relatiile cu toti vecinii si cu Romania. Nu cred ca-si va permite sa mearga mai departe in acte si masuri care sa constituie un factor preocupant pentru stabilitatea zonei", a punctat fostul sef al statului.

In ceea ce priveste estul Ucrainei, Ion Iliescu a exprimat opinia ca regiunile Donetk si Lugansk se vor desprinde de Ucraina. "Nu vreau sa intru in detalii, dar sigur ca se prefigureaza o asemenea desprindere, ruptura din Ucraina. Se va adanci aceasta instabilitate si desprindere din Ucraina, deci afectarea unitatii statale a Ucrainei, ceea ce va adanci starea conflictuala care s-a nascut prin acest conflict intre Rusia si Ucraina", este de parere fostul presedinte.

Pe de alta parte, intrebat care va fi raspunsul Rusiei odata cu instituirea centrelor de comanda NATO, Iliescu a aratat ca acesta va fi unul "prudent": "Trebuie sa ia in considerare o situatie data, obiectiva si nu cred ca-si va putea permite sa mearga mai departe la acte ca cel din Ucraina, care si asa a creat un factor mare de instabilitate chiar in spatiul fost sovietic", a conchis Ion Iliescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu a participat, joi, la Ambasada Frantei, la ceremonia de acordare a insemnelor de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.