Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, ca in urma intalnirii avute cu ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, situatia de la linia maghiara a Facultatii de Farmacie din cadrul UMF Targu Mures a fost deblocata si ca la admiterea din toamna vor fi 75 de locuri disponibile.

"M-am intalnit cu domnul ministru acum doua-trei saptamani, la el la cabinet, impreuna cu colegii mei, pentru ca nu am fost singur, si am discutat toate problemele care ne privesc. Vorbesc despre problemele de invatamant in limba materna, atat in invatamantul general, in sistemul invatamantul preuniversitar, cat si problemele de la UMF Targu Mures unde in acest moment am discutat mult si am discutat foarte mult despre situatia creata la Facultatea de Farmacie (...) Solutia gasita asta a fost, cu 75 de locuri pentru studenti maghiari, asa cum era si in anii trecuti si, sigur, in viitorul apropiat, pregatirea dosarului de acreditare pentru linia de invatamant in limba maghiara. In acest moment, o alta solutie nu exista", a spus liderul UDMR, la Targu Mures, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor a afirmat ca trebuia gasita o solutie indiferent a cui a fost vina pentru blocarea admiterii, intrucat este inacceptabil ca invatamantul farmaceutic in limba maghiara sa dispara: "L-am informat pe domnul ministru si i-am spus ca trebuie sa gasim o solutie fiindca nu putem accepta si este inacceptabil in orice conditie ca dupa foarte multi ani sa dispara invatamantul in limba maghiara la Farmacie. Ce au facut cu acreditarea, cine a gresit, unde a gresit, este o alta discutie, dar trebuie sa gasim o solutie in asa fel incat - si aici copiii sunt importanti, nu profesorii - cei care vor sa vina la Farmacie vor sa dea examenul in limba maghiara si vor sa studieze in limba maghiara, asa cum au facut si pana acum, sa aiba aceasta posibilitate", a subliniat Kelemen Hunor.

Intalnirea dintre ministrul Educatiei si conducerea UDMR a avut loc dupa declaratiile publice ale rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, potrivit carora profesorii Facultatii de Farmacie in limba maghiara de la UMF risca sa fie sanctionati de Senatul universitatii, dupa ce au blocat admiterea candidatilor la aceasta linie pentru acest an, prin nedepunerea dosarului de autorizare provizorie.