Comisia de Cod electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind partidele politice, stabilind, intre altele, ca un partid se poate infiinta doar cu trei membri, proiectul de lege urmand sa fie trimis luni pentru a intra in dezbaterea Senatului. "Cetatenii se pot asocia cate trei si pot candida", a precizat presedintele comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, dupa sedinta, potrivit Mediafax. Comisia a stabilit de asemenea ca locul registrului partidelor, unde se face inregistrarea formatiunilor politice, sa ramana ca si in prezent Tribunalul Bucuresti, si a precizat conditiile in care se face radierea partidelor.

"Radirea se face pe cateva masuri luate de catre comisie cu doar un vot impotriva: trebuie sa candidezi in doua alegeri consecutive, la alegerile locale trebuie sa depui liste incomplete (...) in minimum 75 din localitati, la alegerile parlamentare fie depui o lista completa intr-un judet, fie o lista incompleta in trei judete. Sunt doua conditii simple, astfel incat atunci cand te asociezi ai o platforma politica, un statut si dorinta ta este de a castiga mandate intr-un consiliu pentru a schimba politicile publice in acest consiliu in interesul cetateanului. Scopul unui partid politic este acela de a castiga alegerile, diferit de scopul unei organizatii neguvernamantale. Aici, la partide, exista obligatia sa candidezi, sa faci campanie electorala si sa castigi voturi ca sa poti sa intri in Consiliul local", a explicat Zgonea.

Proiectul de lege va fi trimis luni la Senat pentru a intra in dezbatere la comisie si in plen, apoi va ajunge la Camera Deputatilor.

Comisia de Cod electoral a finalizat si proiectele privind alegerile locale si finantarea partidelor.

"Am demonstrat ca atunci cand exista vointa politica putem sa ne tinem de angajamente, trei din cele patru legi sunt finalizate. Avem angajamentele facute, asteptam amendamentele parlamentarilor. Cred ca am facut o treaba buna. Majoritatea observatiilor facute de organizatiile neguvernamentale au fost trecute in proiectele de lege. In acest moment, legea este mult mai europeana decat in trecut. Cetatenii se pot asocia cate trei si pot candida. Finantarea este una transparenta, campaniiile sunt doar din banii publici si regulile sunt mult mai clare. Eliminam o problema grea, votul multiplu prin informatizarea sectiilor de vot", a declarat Valeriu Zgonea.