Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat joi ca bugetul de stat este lipsit de sume extrem de importante pe care ANAF "le face cadou condamnatilor pentru fapte de coruptie" si a afirmat ca fara vointa politica din partea Guvernului nu se pot face pasi in confiscarea bunurilor dobandite din infractiuni, scrie Agerpres.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

"Sunt sume extrem de importante de care bugetul de stat este privat de care in mod normal ar putea sa beneficieze sectoare importante ca sanatatea, educatia, infrastructura sau altele, dar pe care, din pacate, ANAF le face cadou condamnatilor pentru fapte de coruptie. Am auzit ca ieri s-a dat vina pe magistrati. In opinia mea, esecul in ce priveste recuperarea prejudiciului nu poate fi deloc imputata magistratilor din Romania, este o problema a Guvernului si sper ca vom vedea si putina vointa politica pentru a putea face pasi importanti in recuperarea acestor prejudicii", a spus Gorghiu la dezbaterea publica "Ce solutie nationala vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobandite din infractiuni", organizata de PNL.

Ea a adaugat ca "bunele intentii" pe care le-a auzit din partea Executivului nu sunt suficiente, iar Guvernul trebuie sa vina si cu solutii concrete care sa nu sporeasca birocratia, ci sa eficientizeze activitatea.

"Ma refer la ideea mentionata de ministrul Finantelor care a spus ca dupa trei ani dupa ce exista un birou in cadrul ANAF care sa se ocupe de aceasta problematica a decis infiintarea unei agentii guvernamentale care sa se ocupe de aceasta recuperare a prejudiciilor. Sunt de acord, se poate infiinta o asociatie, dar daca nu iti asumi si vointa politica ca acea structura va functiona asa cum trebuie si va avea un obiect de activitate foarte clar, lucrurile nu vor merge cum trebuie. (...) Eu cred ca dreptatea de departe nu inseamna doar pedepsirea vinovatilor, ci si recuperarea pagubelor produse si cred de asemenea ca justitia nu va fi eficienta decat atunci cand un condamnat va pierde bunurile dobandite ilegal pentru ca justitia nu inseamna doar sa ingrosi randurile condamnatilor si puscariasilor, ci inseamna si sa recuperezi banii care sunt acumulati pe cai necinstite si sa-i aduci inapoi in bugetul statului. Avem legislatie in domeniul confiscarii, dar institutiile care trebuie sa aplice legislatia, institutiile care trebuie sa vina sa puna in practica hotararile judecatoresti definite se misca uneori greoi si ineficient", a precizat co-presedintele PNL.

Saptamana trecuta, procuroul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si presedintele Klaus Iohannis au acuzat gradul redus de recuperare, de doar 10%, de catre ANAF in ceea ce priveste deciziile de confiscare dispuse de justitie.

Premierul Victor Ponta a minimizat insa declaratiile celor doi oficiali, afirmand ca a fot "asa, o mica pacaleala".

"N-ati aflat si de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar in proportie de 10%, n.red.). Ne trebuie hotarari definitive si irevocabile", a spus premierul, potrivit Gandul.info.

In replica, Directia Nationala Anticoruptie a afirmat miercuri, intr-un comunicat, ca premierul Victor Ponta creeaza o confuzie grava in opinia publica punand la indoiala datele prezentate la bilantul DNA.