Senatorii au aprobat, miercuri, cu o larga majoritate, o propunere legislativa privind construirea, la Alba Iulia, a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, decizia finala urmand sa fie luata de Camera Deputatilor, care este for decizional, scrie Mediafax.

Propunerea legislativa privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, care are ca initiatori mai multi parlamentari PC, semnatari fiind si parlamentari PSD, PNL si PPDD, a intrunit 107 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si 9 "abtineri", in pofida raportului negativ al Comisiei pentru buget, care a fost respins de Senat.

Initiativa prevede alocarea a 15.388.700 lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri, in perspectiva centenarului Unirii din 2018, suma urmand sa se aloce in transe egale pe perioada de ridicare a monumentului, in perioada 2015-2018.

De asemenea, Ministerul Finantelor publice este autorizat sa introduca modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Ministerului Culturii, care, la randul sau, va controla modul de utilizare a sumelor alocate construirii monumentului.

Initiatorii precizeaza, in expunerea de motive, ca, in urma verificarii in baza de date, amplasamentul se va afla in intravilanul localitatii Alba Iulia, pe terenul proprietate publica al Primariei Municipiului Alba Iulia.

Semnatarii proiectului legislativ arata ca, in zbuciumata istorie a Romaniei, Transilvania a avut un rol hotarator in realizarea visului de secole al tuturor romanilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, care a consfintit statul national roman modern.

Comisia pentru buget a mentionat ca a decis respingerea initiativei "avand in vedere ca nu au fost indeplinire procedurile administrative prealabile construirii monumentului, ca nu exista un proiect al acestuia avizat de Ministerul Culturii, iar aprobarea unei sume fara fundamentare a proiectului nu este posibila".

In timpul dezbaterilor, senatori din mai multe grupuri parlamentare au sustinut necesitatea ridicarui unui astfel de monument, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, anuntand ca proiectul va primi votul favorabil al social-democratilor.

El a adaugat ca forma finala a propunerii legislative va fi decisa de Camera Deputatilor, care este for decizional, putand fi modificata inclusiv prin insusirea unor amendamente propuse de Executiv.