Monica Macovei, liderul partidului M 10, afirma, intr-un interviu pentru Revista 22, ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa se pronunte ferm pe anumite teme, in primele luni de mandat, europarlamentarul dand exemplul Ordonantei de Urgenta prin care Victor Ponta a scapat de raspunderea pentru plagiat. Monica Macovei critica si numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI si considera ca noul presedinte incalca tot mai multe dintre angajamentele pe care si le-a luat in campania electorala, inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, cand europarlamentarul i-a acordat sustinerea sa.

Monica MacoveiFoto: Facebook / Monica Macovei

"Respecta unele conditii, pe altele nu si, cu regret, constat ca acestea din urma se inmultesc. M-a surprins ca domnul Klaus Iohannis a spus ca are obiectivul ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare. Ar trebui sa se gandeasca la faptul ca DNA exista si lucreaza astazi tocmai datorita MCV, pentru ca obsesia majoritatii clasei politice este de mai multi ani eliminarea DNA. Apoi, MCV exista pentru ca parlamentul si politicienii nu au vointa politica de a lupta cu coruptia, amana sau blocheaza ridicarea imunitatii. Are exemplul recent cu Vosganian. Pana nu se elimina blocajele politice din drumul justitiei, MCV trebuie sa ramana pentru functionarea dreapta si independenta a justitiei. Obiectivul nu trebuie sa fie ridicarea MCV, ci rezolvarea problemelor. A mai spus presedintele Iohannis ca justitia este . Nici acum nu este clar ce a vrut sa spuna. Cand a dat justitia semnale sau s-a comportat ca o ? Din contra, toate atacurile murdare au fost la adresa justitiei, a unor judecatori si procurori. Uitati-va inclusiv acum cat de tare este atacata justitia. Mai nou, ca sa nu mai atace direct DNA, unii politicieni au inceput sa atace SRI, institutia care ajuta, in unele cazuri, DNA in anchete", spune Monica Macovei.

Monica Macovei s-a declarat dezamagita si de numirea lui Eduard Hellvig la conducerea Serviciului Roman de Informatii si este de parere ca e nevoie de o pozitionare mai ferma a lui Klaus Iohannis in privinta anumitor teme: "M-as fi asteptat ca, atunci cand Ponta si-a dat singur OUG ca sa scape de raspunderea pentru plagiat, presedintele sa traga un semnal de alarma public. Ca sa va dau doar un exemplu. Nimeni nu zice ca presedintele sa intervina, dar nici nu poate sta fara sa se exprime ferm acolo unde apar derapaje sau pericole. Au fost cateva gesturi care m-au dezamagit, de la numirea unor consilieri controversati, pana la nominalizarea lui Eduard Hellvig la sefia SRI. Stiu ca presedintele isi alege singur echipa cu care vrea sa lucreze, oameni in care are incredere, dar, cand cei pe care ii alege sunt cei care conduceau si aplaudau asaltul asupra statului de drept in vara lui 2012, atunci am mari semne de intrebare, inclusiv asupra intentiilor reale ale presedintelui."