Europarlamentarul Monica Macovei a cerut senatorului Varujan Vosganian sa isi dea demisia din Senat pentru a putea fi cercetat, ea considerand ca plecarea acestuia din PNL nu este suficienta in conditiile in care a ramas cu imunitatea parlamentara, potrivit Mediafax. Monica Macovei a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca reactia PNL in cazul Vosganian a fost "tardiva si moale".

Monica MacoveiFoto: Hotnews

"Exista bariera Parlamentului, care cateodata se ridica, altadata ramane lasata. Sunt suparata pentru cazul Vosganian, ca iar s-a respins in Senat cererea de ridicare a imunitatii pentru cercetare. Este inadmisibil asa ceva, reactia PNL a fost tardiva si moale. Gorghiu i-a cerut sa-si dea demisia din partid, si presedintele Iohannis a avut o reactie tardiva, nu s-a intamplat nimic. Vosganian a ramas cu imunitate, nu poate fi cercetat, este senator in continuare. Solutia corecta este sa isi dea demisia din Senat pentru a putea fi cercetat, demisia din partid nu inseamna nimic, si ii cer acest lucru. PNL sa faca o ancheta interna si sa ii dea afara din partid pe cei care au votat impotriva ridicarii imunitatii lui Varujan Vosganian", a spus Macovei.

Aceasta a afirmat ca doreste sa traga un semnal de alarma in legatura cu decizia de saptamana viitoare in cazul lui Borbely Laszlo, in care se cere aviz de cercetare ca fost ministru. "Am auzit despre o intelegere secreta intre PNL si PSD pentru ca in plen sa se respinga ridicarea imunitatii pentru cercetarea lui Borbely. Poate prevenim acest lucru. Trebuie sa avem in vedere pe toti din UDMR care, probabil, au dubla cetatenie, si sunt cercetati, sa nu ne trezim ca Borbely nu va mai fi in tara cand i se ridica imunitatea. Exista mijloace legale, interdictia de parasire a tarii", a afirmat Monica Macovei.

Europarlamentarul a adaugat ca, in momentul de fata, "se vede puroiul din clasa politica".

Monica Macovei participa, vineri, la Cluj-Napoca, la o conferinta regionala a asociatiei M10, urmand ca duminica sa isi lanseze la Bucuresti, propriul partid. Intrebata cum se va numi acesta, Monica Macovei a raspuns ca este secret, numele formatiunii urmand sa se afle duminica. Macovei a spus doar ca spera ca noul partid sa obtina 15 la suta la alegerile parlamentare de anul viitor.

In 13 februarie, senatorul Varujan Vosganian, in cazul caruia Senatul a respins solicitarea Parchetului de incuviintare a inceperii urmaririi penale, a anuntat ca demisioneaza din PNL. El a transmis, pe blogul personal, un scurt mesaj adresat conducerii Partidului National Liberal. "Ca un raspuns colegial la solicitarile dumneavoastra, primiti, prin prezenta, demisia mea din noul PNL", a scris Vosganian.

Anterior anuntului facut de Vosganian pe blog, reprezentanti ai PNL Iasi au declarat ca cererea de demisie a senatorului Varujan Vosganian, membru in organizatia Iasi a liberalilor, ar urma sa fie inregistrata la secretariatul filialei judetene a PNL Iasi, cel mai probabil in cursul zilei de vineri.

Varujan Vosganian este membru al PNL Iasi din 2004, cand a fost ales prima data senator pe listele PNL.

Anterior, Senatul respinsese solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind inregistrate 71 de voturi "impotriva", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate. Votul a fost secret, cu bile.