Partidul National Liberal a depus o inititativa legislativa pentru completarea Legii 35/1997 privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului si va incepe procedura de demitere a lui Victor Ciorbea, cel care ocupa in prezent functia de Avocat al Poporului, anunta un comunicat al partidului.

Propunerea de modificare a legii vine in contextul in care Avocatul Poporului a ignorat mai multe sesizari facute de catre reprezentanti ai societatii civile si de parlamentari, cum ar fi sesizarea privind Ordonanta de urgenta privind migratia primarilor.

Potrivit lui Mircea Toader, vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, partidul ar fi solicitat institutiei sa invoce exceptiile de neconstitutionalitate pentru ordonante simple si de urgenta ale Guvernului, dar au fost ignorare. Aceste acte normative nu pot fi atacate la Curtea Constitutionala decat de Avocatul Poporului.

Liberalii fac referire la prinicpiul depolitizarii insitutiilor publice si propun ca cei selectati pentru functia de Avocat al Poporului, pe langa vechimea obligatorie de 18 ani, sa nu fi fost membri al vreunui partid politic in ultimii 10 ani.

O alta modificare propusa pe PNL este ca Avocatul Poporului sa poata fi sesizat cu solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, la cererea motivata a 15 senatori sau 20 de deputati, sau a unui numar 2.000 de cetateni romani.

Mai mult, daca Avocatul Poporului nu va raspunde unei solicitari in 30 de zile de la primirea sesizarii, trebuie sa motiveze in scris refuzul. Iar daca nu a expus motivele refuzului a doua solicitari, deputatii PNL propun ca acesta sa poata fi revocat si sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu pentru magistrati.