Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca acuzele PNL privind tergiversarea de catre PSD a votului pentru Eduard Hellvig la sefia SRI reprezinta "o prostie", el subliniind faptul ca social-democratii il vor vota pe Hellvig la sefia serviciului. "Liberalii ma acuza intotdeauna de tot, mai putin atunci cand erau cu mine in coalitie. Atunci constatau ca sunt cel mai bun prim-ministru de la Decebal incoace. Acum sunt cel mai rau", a raspuns Ponta acuzatiilor PNL privind tergiversarea votului in cazul Hellvig, pe care le-a catalogat drept "o prostie", potrivit Mediafax.

Ponta a spus ca social-democratii vor vota pentru ca Hellvig sa preia conducerea SRI. "Am anuntat foarte clar si colegii nostri din Comisia SRI au votat in acest sens si anunt si acum: vom vota pentru numirea facuta de presedintele Iohannis la conducerea SRI. (...) Fiind vorba de persoana domnului Hellvig, cu care am lucrat foarte bine in momente imprtante si dificile, in USL, il vom vota", a spus Ponta.

El a reiterat si faptul ca PSD doreste o discutie publica, in Parlament, intre fortele politice si in opinia publica, despre pastrarea unui echilibru intre putere si opozitie atunci cand se fac numiri.

Ponta a mai spus ca "lipsa de bun simt si obraznicia" lui Ludovic Orban reprezinta principala explicatie pentru faptul ca social-democratii din conducerea Camerelor au propus amanarea votului in cazul Hellvig, transmitand astfel ca "nu suntem sclavi pe plantatia lui Orban".

Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercuri, la propunerea PSD, ca sedinta de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI sa aiba loc luni, liderul PNL Ludovic Orban acuzand o tergiversare si aratand ca parlamentari i-au spus ca PSD ar dori o negociere pe functia de director al SIE. "Biroul Permanent reunit a stabilit sedinta de plen pentru luni la ora 16.00. Ordinea de zi va fi propusa de departamentele legislative si comitetul liderilor de grup, prioritar este votul asupra numirii noului sef al SRI. Raportul a venit azi. Aceasta este decizia luata cu 14 voturi pentru in Biroul Permanent reunit. Nu ma intrebati argumentele, nu scrie nicaieri in Regulament sa-i intreb pe colegii mei care sunt argumentele pentru vot. Liberalii au cerut astazi", a anuntat, dupa sedinta, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

El a spus ca nu se stia daca in comisia SRI se putea lua o decizie in privinta nominalizarii unui director SRI intr-o zi sau doua.Zgonea a spus ca PSD a propus sedinta pentru luni, la ora 16.00, fiind o decizie luata in grupul parlamentar al PSD. "Raportul a venit astazi, asa am stabilit, cu acordul liderilor grupurilor parlamentare, sa luam decizia. Eu va comunic decizia sec, fara alte comentarii. Puteam sa o facem si astazi, nu este decizia mea, nici decizia presedintelui Tariceanu, pentru ca nu noi mobilizam membrii grupurilor parlamentare astfel incat ei sa fie prezenti la o sedinta data. Decizia a fost luata cu votul majoritatii in Biroului Permanent reunit. PSD a sustinut luni la ora 16.00, este o decizie luata de grupul parlamentar PSD in cadrul sedintei de care au avut-o luni la sedinta de grup parlamentar", a adaugat Zgonea.

  • Ludovic Orban: Comportamentul PSD, profund imoral

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a precizat ca liberalii au solicitat ca aceasta sedinta a Parlamentului pentru numirea lui Eduard Hellig in functia de director al SRI sa aiba loc miercuri si nu a inteles de ce PSD a propus data de luni, nedand niciun argument. "Eu astazi nu am inteles nimic din sedinta Birourilor Permanente reunite. Luni am avut o sedinta a Birourilor Permanente reunite in care propunerea formulata de grupurile parlamentare ale PNL ca audierea in Comisia SRI si votul in plen sa fie marti. A fost respinsa pe motivatia ca o sa fie miercuri. Mai mult decat atat, in discutiile pe care le-am avut cu presedintele PSD si premierul Victor Ponta, domnul Ponta si-a dat acordul pentru data de astazi la ora 13,30-14,00. Astazi a venit PSD fara niciun fel de motivatie si a spus ca propun ca sedinta sa aiba loc luni", a afirmat Orban.

El a aratat ca este un comportament "profund imoral" si o atitudine de neinteles din partea PSD si el nu intelege ce vrea PSD sa castige din acest lucru. "Aceasta tergiversare, aceasta tragere de timp ascunde probabil niste intentii care nu au curajul sa le spuna. Atributul propunerii directorului seviciului de informatii la SRI si SIE apartine presedintelui. Oricum presedintele a consultat toti liderii ininate si nimeni nu a exprimat o opozitie. Ori esti barbat si spui ce vrei, indiferent ce ascunde aceasta tergiversare. I-am auzit pe multi parlamentari ca vor sa negocieze conducerea SIE. Nu cred ca se poate negocia, nu este un targ in piata intre partidele politice, presedinte si premier, numirea unui director la SIE. Indiferent ce alte lucruri gandesc, sa-i subrezeasca candidatura lui Eduard Hellvig sau alte smecherii procedurale. Eu nu am nicio garantie ca PSD nu se razgandeste si spune amanam plenul de luni, nu mai poti sa ai nicio garantie la seriozitate. Probabil in sinea lor nu sunt de acord cu aceasta nominalizare sau considera in sinea lor ca trebuia sa aiba loc negocieri si nu au curajul ca public sa o spuna", a adaugat Orban.

El a mai spus ca "este vorba de numirea unui director al unui serviciu de informatii intr-o perioada in care exista o conducere interimara asupra caruia exista semne de intrebare, chiar PSD a solicitat, in perioada in care presedintele Iohannis a reflectat la aceasta numire, sa grabesca numirea, iar astazi vin cu o propunere total lipsita de logica in care singurul argument a fost ca suntem noi multi si asa vor muschii lor". "Este un comportament profund imoral, o atitudine de neinteles din partea PSD, care nu inteleg ce vrea sa castige din acest lucru. Orice zi de intarziere inseamna disfunctionalitati in activitatea servicului de informatii", a sustinut Orban.

Intrebat daca PSD a lasat impresia ca nu-l va vota pe Hellvig, Orban a raspuns: "Nu au curajul sa ia o asemenea pozitie politica. Daca spuneau de la inceput "nu suntem de acord cu Eduard Hellvig", era o pozitie politica care era acceptabila".

Comisia de control al activitatii SRI a avizat favorabil nominalizarea lui Eduard Hellvig pentru functia de director al SRI, la propunerea presedintelui.