Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, miercuri, la Chisinau, cu liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova. Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a precizat ca discutiile cu presedintele Iohannis au vizat situatia din Republica Moldova, relatiile bilaterale si procesul de integrare europeana a Republici Moldova, potrivit Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Agerpres

"A fost o discutie sincera, o discutie prin care domnul presedinte a demonstrat nu doar ca stie sa vorbeasca despre Republica Moldova, dar stie exact ce se intampla si, mai mult decat atat, stie ce urmeaza sa faca pentru ca ajutorul pentru noi sa fie pentru noi cu foarte multe rezultate", a spus Filat.

Referitor la lipsa liberalilor de la guvernare in Republica Moldova, liderul PLDM a aratat ca nu s-a discutat nimic despre un anumit partid politic, ci despre procesele care tin de activitatea statului. "Este important ca avem un guvern investit. Este adevarat ca acest guvern urmeaza sa aiba sprijinul politic necesar ca programul de guvernare sa fie implementat - si aici nu este vorba doar de sprijinul politic intern, este vorba de sprijinul politic extern. Sa nu uitam, Republica Moldova (...) este in regiunea in care avem o situatie de instabilitate, intr-o regiune in care are loc un razboi, regiune macinata de o criza economica de proportii, ma refer la criza economica din Federatia Rusa, care au impact direct asupra situatiei din R. Moldova. Trebuie sa recunoastem ca de unii singuri nu vom reusi sa facem fata. Avem nevoie de prieteni, avem nevoie ca acesti prieteni sa fie impreuna cu noi", a mai spus Filat.

Liderul PLDM a punctat ca Iohannis a reafirmat sprijinul Romaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova. "Din cate il cunosc eu pe dumnealui, el tot ce spune face, sunt altii care vorbesc mai mult si fac mai putin, dar dansul ceea ce spune face si face bine", a declarat Vlad Filat.

El a adaugat ca a fost abordata si tema reformei justitiei: "Reforma justitiei presupune o lupta eficienta, nu declarativa, cu coruptia. In acest sens, Romania, in ultima perioada de timp, este un exemplu viu ca se poate si eu sunt sigur ca si noi vom reusi sa avem aceasta lupta cu coruptia, una eficienta, nu una declarativa, atunci cand vom avea vointa populara si vointa politica", a mai declarat Filat.

Presedintele PLDM a aratat ca, odata ce programul de guvernare va trece la faza de implementare, iar Acordul de implementare va fi realizat, R. Moldova va avea rezultate si in lupta anticoruptie, afirmand ca exista vointa politica in acest sens.

La randul sau, presedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a apreciat ca discutiile cu presedintele Romaniei au fost "foarte bune, constructive, care inspira mare incredere intr-o dezvoltare pozitiva a relatiilor bilaterale moldo-romane". "Am pus in evidenta si am subliniat sprijinul de care R. Moldova va beneficia in continuare pentru continuarea parcursului european. Am exprimat o pozitie comuna a intereselor atat din partea Romaniei, cat si a R. Moldova pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, a dialogului politic, a relatiilor economice, investitiilor in economia R. Moldova. Cred ca toate subiectele pe care le-am discutat se vor realiza, fiindca am simtit un atasament pentru o asemenea linie de colaborare din partea presedintelui Romaniei", a adaugat el.

Liderul PDM a aratat ca presedintele Iohannis a exprimat in cadrul discutiilor suportul de care R. Moldova va putea sa beneficieze in toate reformele. Cu privire la o posibila cooptare a liberalilor la guvernare, Lupu a subliniat ca "nu a simtit nicio tentativa de ingerinta in afacerile interne" ale R. Moldova din partea presedintelui roman. "O atitudine foarte respectuoasa si un dialog foarte bun, in stil european", a completat liderul PDM. Potrivit lui, lupta anticoruptie este o "norma absolut fireasca", care vizeaza orice stat democratic.

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a declarat ca discutiile au vizat situatia din Republica Moldova. "Am discutat despre viata din Republica Moldova, ce avem, ce nu avem, ce ne asteapta, incotro dorim sa mergem. O discutie constructiva buna", a subliniat Ghimpu.

El a fost intrebat daca presedintele Iohannis si-a exprimat regretul ca liberalii nu se afla la putere in R. Moldova. "A zis ca important este ca sa facem impreuna toti ca sa mentinem cursul european", a sustinut liderul PL.

De asemenea, Mihai Ghimpu a fost intrebat ce mesaj a transmis Iohannis referitor la o eventuala participare a liberalilor la guvernare. "A zis ca suntem partide politice si trebuie sa gasim consensul, intelegerea, asa incat sa continuam cursul european. E cel mai important, a spus dumnealui, si cred ca asa este", a mai sustinut liderul liberalilor moldoveni.