Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti ca primarii, consilierii care au trecut la alte partide ca urmare a aplicarii Ordonantei 55/2014 declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, nu-si vor pierde mandatele, reprezentantii PNL anuntand ca vor contesta decizia la CCR, relateaza Mediafax.

Comisia a dezbatut proiectul de respingere a Ordonantei 55 privind migratia alesilor adoptand un amendament al PSD care prevede ca "toate efectele juridice, poltice sau de alta natura produse ca urmare a exprimarii optiunii de catre primari, consilieri care urmare a Ordonantei 55 se pastreaza in integralitate".

Comisia a respins in schimb toate amendamentele PNL care prevedeau ca alesii locali care au trecut la alt partid sa-si piarda mandatele, iar sumele privind indemnizatiile incasate de acestia sa fie recuperate.

Vicepresedintele ComisieiTeodor Nicolescu (PNL) a declarat dupa sedinta ca PNL va sesiza Curtea Constitutionala daca acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei si al Senatului.

"S-a ajuns la concluzia ca, chiar daca efectele sunt neconstitutionale, ele trebuie sa-si produca efectele in ciuda deciziei Curtii Constitutionale si in ciuda oricaror principii elementare de drept. Eu va garantez ca vom sesiza CCR cu privire la legea de respingere a ordonantei, cand ea va fi adoptata si de catre Senat, daca nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia ca decizia CCR trebuie respectata", a spus Nicolescu.

In replica vicepresedintele Comisiei Ciprian Nica (PSD) a precizat ca alesii locali nu-si pierd mandatele, pentru ca nu are rost sa se creeze o instabilitate juridica.

"Primarii, consilierii nu-si pierd mandatele, pentru ca nu are rost sa creem acum o instabilitate juridica, cand vor unii sau cand vor altii", a spus Nica.

Plenul Camerei urmeaza sa se pronunte asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea Ordonantei 55, care a fost emisa inaintea alegerilor prezidentiale si prevedea ca pe o perioada 45 de zile alesii locali pot opta sa treaca la alt partid fara a-si pierde mandatul.

Curtea Constitutionala a decis insa ca aceasta ordonanta este neconstitutionala.

  • PNL: Daca o asemenea lege va trece de Parlament, o vom ataca din nou la CCR

Deputatul PNL Valeria Schelean, vicepresedinte al Comisiei juridice, transmite intr-un comunicat ca "daca o asemenea lege va trece de Parlament, PNL va ataca, din nou, la Curtea Constitutionala, textul de lege adoptat de catre parlamentarii majoritatii PSD". "In plus, consider ca acest comportament politic nu poate fi tolerat si se impune de urgenta demisia Guvernului Ponta", afirma Schelean in comunicatul remis marti presei.

Schelean precizeaza ca, in sedinta de marti a Comisiei, in care s-a discutat reexaminarea legii de aprobare a Ordonantei Traseismului, "parlamentarii majoritatii guvernamentale au propus doua articole, dintre care unul prevede ca legea este una de respingere a Ordonantei, iar al doilea, suprinzator, prevede ca toate efectele pe care le-a produs Ordonanta neconstitutionala se pastreaza".

"Cu alte cuvinte, PSD doreste respingerea Ordonantei Traseismului, dar, in acelasi timp, vrea pastrarea efectelor migratiei politice. Acest lucru reprezinta un paradox pe care nu-l pot explica juridic, dar il pot explica politic prin temerea ca, daca va pierde consilierii locali, judeteni, si primarii care au migrat, PSD va pierde controlul in teritoriu", afirma deputatul PNL.

Comunicatul integral transmis de Valeria Schelean (PNL):

PSD dă a doua lovitură de stat: votează împotriva prevederii CCR ca aleșii locali să-și piardă mandatele

Atitudinea de astăzi a parlamentarilor din majoritatea guvernamentală reprezintă o nouă lovitură de stat, de data aceasta față de ordinea constituțională din România, prin faptul că nesocotesc în mod direct prevederile deciziei CCR despre Ordonanța Traseismului. Și fac acest exact în cadrul procedurilor parlamentare care trebuie să pună de acord legea declarată neconstituțională cu observațiile Curții.

Concret, în cadrul ședinței comune a Comisiei Juridice și a Comisiei de Administrație din Camera Deputaților, din data de 24 februarie, în care s-a discutat reexaminarea Legii de aprobare a Ordonanței Traseismului, parlamentarii majorității guvernamentale au propus două articole, dintre care unul prevede că legea este una de respingere a Ordonanței, iar al doilea, suprinzător, prevede că toate efectele pe care le-a produs Ordonanța neconstituțională se păstrează.

Cu alte cuvinte, PSD dorește respingerea Ordonanței Traseismului, dar, în același timp, vrea păstrarea efectelor migrației politice. Acest lucru reprezintă un paradox pe care nu-l pot explica juridic, dar îl pot explica politic prin temerea că, dacă va pierde consilierii locali, județeni, și primarii care au migrat, PSD va pierde controlul în teritoriu.

Dacă o asemenea lege va trece de Parlament, PNL va ataca, din nou, la Curtea Constituțională, textul de lege adoptat de către parlamentarii majorității PSD. În plus, consider că acest comportament politic nu poate fi tolerat și se impune de urgență demisia Guvernului Ponta, pentru că majoritatea care-l susține în Parlament terfelește democrația, Constituția și orice urmă de lege în România.

Doresc să reamintesc tuturor ce se arată în decizia Curții Constituționale nr. 761/2015, la pagina 17: "(…) păstrarea calităţii de consilier local sau judeţean în ipoteza în care acesta nu mai aparţine partidului pe lista căruia a fost iniţial ales ar echivala cu convertirea respectivului mandat într-un mandat de independent sau aparţinând, eventual, altui partid politic în care consilierul s-a înscris ulterior. Or, în condiţiile actualului sistem electoral ce prevede scrutinul de listă pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni, această ipoteză nu poate fi acceptată, deoarece mandatul în exerciţiu, astfel continuat, nu mai corespunde voinţei iniţiale a electoratului, care a acordat votul său unui candidat în considerarea partidului pe care, la acel moment, acesta îl reprezenta”, și apoi la pagina 21: "(…) sancţiunea pierderii mandatului, indiferent de modalitatea în care se pierde calitatea de membru de partid (demisie sau excludere), vizează numai consilierii locali şi judeţeni, aceştia fiind aleşi în cadrul unui scrutin de listă. Aşadar, votul exprimat de către corpul electoral a privit partidul politic, mai exact lista prezentată de acesta, nu şi candidaţii individuali, ceea ce a şi determinat configuraţia politică a consiliului local/ judeţean reflectată prin numărul de mandate obţinute de partidele politice. Astfel, soluţia legislativă cuprinsă în art.9 alin.(2) lit.h1) din Legea nr.393/2004 este o exigenţă ce rezultă direct din prevederile art.8 alin.(2) din Constituţie, o soluţie legislativă contrară - care să nu condiţioneze încetarea mandatului de consilier local sau judeţean de pierderea calităţii de membru de partid sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă acesta a fost ales - putând fi acceptată doar în condiţiile modificării tipului de scrutin în cadrul căruia sunt aleşi consilierii locali sau judeţeni. În lipsa reglementării unui alt tip de scrutin, Curtea nu poate decât să constate, în cauza de faţă, încălcarea art.147 alin.(4) din Constituţie".

Valeria Schelean

Deputat de Caraș-Severin