Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, in contextul in care in presa s-a vehiculat ideea ca este ruda cu Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, ca nu are niciun grad de rudenie cu acesta, precizand ca "nu exista notiunea de ruda prin alianta", potrivit Mediafax.

"Nu as vrea sa comentez o cauza aflata in curs de solutionare, unu la mana. Doi la mana, nu este ruda cu mine. Trei la mana, daca tot m-ati intrebat, as face un apel la dumneavoastra, pentru ca de fiecare data faceti apel public la respectarea unor principii, mai ales de catre politicieni, la deontologie. As face apel la dumneavoastra la respectarea acelorasi principii si mai ales la deontologie atunci cand imaginea mea este asociata cu imaginea unor firme in care eu sau sotia as fi actionar sau as fi participat in vreun fel sau altul. Adica, ce inseamna deontologia? Macar o intrebare inainte de a face o asociere publica intre imaginea ministrului, a sotiei", le-a spus Robert Cazanciuc jurnalistilor, dupa sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Intrebat daca este ruda prin alianta cu Iulian Hertanu, ministrul Justitiei a spus ca nu exista aceasta notiune.

"Nu exista aceasta notiune, de 'ruda prin alianta'. Va spuneam de altceva. De asocierea imaginii ministrului cu a unor firme in care eu sau sotia as fi actionar. As fi preferat sa faceti o solicitare, sa vedeti daca este corect sau nu este corect, daca ministrul are actiuni la o firma sau nu are actiuni la o firma, sau a avut vreodata, el sau sotia. Nimic altceva", a adaugat Robert Cazanciuc.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al carei administrator este.

In acest dosar a mai fost arestat omul de afaceri Vladimir Ciorba, in timp ce fostul consilier judetean de Prahova Mihai Coman, retinut si el, va fi cercetat sub control judiciar. Decizia a fost luata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si poate fi contestata la aceeasi instanta.

Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL din aprilie 2014, a colaborat cu anchetatorii, recunoscand faptele de care este acuzat, astfel ca procurorii nu au mai cerut arestarea sa.

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasati sub control judiciar, sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa obtina contractul si prelungiri ale termenelor prevazute in acesta, precum si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Premierul Victor Ponta declara, in aprilie 2013, ca il cunoaste de mult timp pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu care a fost coleg de facultate si la Parchetul General, afirmand in acelasi timp ca acesta ii este si ruda "prin alianta", dar ca nu s-a gandit sa ii ceara sa divorteze.