Votul de miercuri din Senatul Romaniei, in urma caruia Simona Maya Teodoroiu, propusa de PSD, este noul judecator al Curtii Constitutionale, arata ca PNL nu a reusit schimbarea majoritatii in Senat, o majoritate fragila, dar pe care social-democratii o mentin intacta de peste doua luni de zile. PNL continua sa anunte zilnic cum va fi schimbat CP Tariceanu din fruntea Senatului sau cum va fi dat jos guvernul Ponta prin constituirea unei noi majoritati parlamentare, dar Opozitia nu a castigat teren in Parlament si da semne ca nici nu are forta sau vointa sa o faca.

Lupta pt majoritateFoto: Colaj foto

Simona Maya Teodoroiu, propusa de PSD, este noul judecator al Curtii Constitutionale, in locul lui Toni Grebla, dupa ce a obtinut miercuri votul Senatului. Simona Maya Teodoroiu a obtinut mai multe voturi in Senat ( 87 de voturi pentru si 73 impotriva) decat judecatoarea Mona Lisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, propusa de PNL. Cea de-a treia candidata, senatorul UNPR Florina Jipa, s-a retras din cursa miercuri, inaintea votului din Senat. Marti, la audierile din Comisia Juridica, cele cele mai multe voturi le-a obtinut Mona Lisa Neagoe ( 6 voturi pentru si 4 impotriva) fata de 4 voturi pentru si 6 impotriva pentru Simona Maya Teodoroiu.

Lupta pentru Gabriel Oprea si UNPR

In batalia pentru putere, PNL si-a pus sperante in repetate randuri ca-l va convinge pe Gabriel Oprea sa-i sustina in lupta pentru Palatul Victoria. Sortii pareau sa le surada dupa victoria la prezidentiale a lui Klaus Iohannis cand mai multi lideri ai UNPR si-au aratat disponibilitatea de a forma o noua majoritate. PSD-ul a gasit insa de fiecare data resursele necesare sa-i calmeze orgoliile si sa-i satisfaca pretentiile lui Gabriel Oprea. Acesta a inclinat si miercuri balanta in favoarea PSD, desi, in interiorul UNPR, exista in continuare tot mai multe voci care ii cer samerga alaturi de PNL.

In cautare de noi aliantechiar in tabara adversa

Alina Gorghiu a declarat marti seara la B1 TV ca a discutat cu membri ai coalitiei de guvernare, inclusiv cu Marian Vanghelie, Mircea Geoana si reprezentanti ai PSD pentru schimbarea majoritatii parlamentare si caderea guvernului Ponta.

"Mai devreme mai degraba decit mai tirziu il vom face pe Ponta sa plece", a spus Gorghiu, care a declarat ca "sunt multi PSD-isti care inteleg ca au o problema cu Ponta la guvern, ca duce tara de ripa".

Intrebata daca acestia vor fi primiti in PNL, Gorghiu a negat, la fel cum a negat ca eventualilor tradatori din actuala coalitie de guvernare li s-au propus functii in viitorul guvern PNL.

Co-presedintele PNL a raspuns cu formula "nu s-a schimbat nimic" atunci cand a fost intrebata daca Predoiu mai e optiunea PNL pentru postul de premier, si a spus un NU categoric cind a fost intrebata daca isi doreste postul de ministru al Justitiei.

Urmatorul asalt: Schimbarea lui Tariceanu, bulgarele de zapada la care spera PNL-ul

Schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului este unul din principalele obiective asumate de liderii PNL care spera ca o eventuala inlaturare a acestuia sa produca un soc emotional in randul membrilor Coalitiei de guvernare, iar "recrutarea" unor parlamentari aflati la putere sa se faca mai usor.

UDMR si eternul balet: "Schimbarea lui Tariceanu si noua majoritate de la Senat, la latitudinea conducerii UDMR"

Marko Bela, liderului senatorilor UDMR a declarat, marti, dupa o sedinta a grupului, ca o eventuala decizie privind formarea unei noi majoritati sau pentru schimbarea presedintelui Senatului va fi luata la nivelul conducerii Uniunii. In cazul unei cereri de revocare a lui Calin Popescu Tariceanu din functia de presedinte al Senatului, demers initiat de Partidul National Liberal si care miercuri va fi oficializat la Senat, Marko Bela a spus ca "deocamdata" nu are cunostinta despre un astfel de demers. "Daca va exista, atunci, binenteles, va trebui sa luam o decizie. O astfel de decizie nu se ia la nivelul grupului parlamentar, nici daca e vorba despre Senat, nici daca este vorba despre Camera Deputatilor, ci la nivel de conducere UDMR. Totusi, este o decizie foarte importanta. Daca va fi cazul, atunci se discuta si in grupul UDMR din Senat, dar la nivel de conducere UDMR se iau deciziile", a subliniat senatorul, scrie Romania Libera.

Sarbu (PSD): Ar fi o gluma, sa nu zic prostie din partea PNL sa mai incerce schimbarea majoritatii.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, dupa ce candidatul propus de partid pentru functia de judecator la CCR, Simona Maya Teodoroiu a fost votata in aceasta Camera, ca actuala majoritate din Senat va functiona si ca ar fi o gluma ca PNL sa mai incerce schimbarea majoritatii, scrie mediafax.ro. "Eu am spus cu o zi inainte ca dispunem (de majoritate - n.r.) si am mai spus un lucru, ca o constructie cu Geoana si cu Vanghelie e puternica si de asta "imi era frica". Astazi s-a vazut rezultatul votului si sigur ca, de acum in continuare, majoritatea noastra va functiona", a sustinut acesta. Chestionat daca aceasta majoritate va functiona si saptamana viitoare, cand vor incerca liberalii sa o schimbe, pentru revocarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, social-democratul a spus: "Sincer vorbind, ar fi o gluma, sa nu zic o prostie, din partea lor, sa mai incerce. Pai cu cine? Daca ei astazi nu au avut 14 voturi, la sedinta care va urma de unde pot sa mai adune?", informeaza EVZ.

Varianta disperata sau nesperata: demisia lui Ponta

Liberalii continua sa spere si intr-o demisie neasteptata a premierului Ponta care sa fie fortat sa faca acest gest ca urmare a problemelor avute in cazul alegerilor in Diaspora, dar si determinat de recentul scandal de coruptie din interiorul familiei, cumnatul sau fiind arestat de DNA pentru 30 de zile chiar miercuri seara. Varianta pare insa fara mari sorti de izbanda, premierul fiind categoric in "ceea ce priveste nevinovatia sa".

Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, a declarat marti seara la B1 TV ca "Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia", in contextul dosarului deschis de DNA pe numele cumnatului premierului. Gorghiu a spus ca asa cum Ponta ii ceruse demisia lui Traian Basescu la retinerea fratelui acestuia, asa ar trebui sa procedeze si premierul.

"Ceva m-a frapat: Ponta a avut un discurs foarte corect cind Mircea Basescu a fost retinut. Ponta ii cerea demisia lui Traian Basescu spunand ca e necesar un sacrificiu personal. Gura pacatosului adevar graieste", a spus Gorghiu.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri ca Iulian Hertanu, cumnatul sau, va "plati" in fata justitiei daca a facut ceva ilegal dar nu crede ca trebuie sa isi dea demisia din functie - asa cum el i-a cerut lui Traian Basescu, cand fratele sau Mircea a fost arestat - deoarece nu are nicio atributie legala in ceea ce priveste justitia, spre deosebire de seful statului. "Daca cumnatul meu a facut ceva ilegal va plati pentru asta", a spus el, dupa ce Iulian Hertanu a fost retinut de procurorii DNA sub acuzatia de constituirea unui grup infractional organizat, schimbarea, nelegala, a destinatiei fondurilor europene si evaziune fiscala.

Seful guvernului a mai declarat miercuri seara, la B1 TV, ca el si mama sa "habar" nu au avut de contractul cumnatului sau, iar acesta nici nu l-a consultat si ca i-a avertizat pe toti membrii familiei ca vor avea un "tratament special."