Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, referitor la noua cerere a DNA de arestare preventiva, ca Elena Udrea, fiind inca deputat, nu poate intra cu catuse in plenul Camerei si nici in comisie, aratand ca este o situatie delicata si va solicita ministrului Justitiei o solutie, transmite Mediafax.

Zgonea a precizat, dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei in care s-au discutat cele doua solicitari de arestare preventiva si incepere a urmaririi penale a Elenei Udrea pe alte trei noi acuzatii in dosarul "Gala Bute", ca va cere un punct de vedere de la ministrul Justitiei si procurorul general, deoarece nu exista in Regulament o procedura pentru un deputat deja arestat preventiv.

El a aratat ca Biroul a trimis cererea DNA la Comisia juridica, aceasta avand 3 zile termen de dezbatere, raportul putand fi apoi discutat in plen luni sau marti.

"Cea mai importanta decizie este ca un parlamentar aflat in exercitiul functiunii nu poate intra in catuse intr-o comisie pemanenta, la fel si in plen. Parlamentele democratice au structura lor de securitate, niciun alt organ de securitate al statului sau de siguranta nationala neputand intra decat in anumite conditii. Din punct de vedere juridic, doamna deputat este inca deputat, la comisie si in plen avem aceasta situatie inedita pe care nu stim sa o rezolvam si atunci vom discuta cu ministrul Justitiei sa vedem cum sa rezolvam blocajele legale si constitutionale si, in acelasi timp, sa respectam si domnului deputat dreptul. Daca domnia sa va accepta prezenta in plen, nu stim cu ce personaje nu trebuie sa se vada, pot aparea asemnea cazuri, atat in plen trebuie sa limitam accesul unor membri ai grupurilor parlamentare, angajati ai Camerei Deputatilor, s-ar putea sa aiba interdictie si pentru a se vedea cu alti parlamentari", a spus Zgonea.

El a aratat ca, procedural, Elena Udrea sau avocatul sau pot veni la comisie sa citeasca dosarul si sa-si exprime pozitia, la fel si in plen.

"Noi nu avem in Regulamentul Camerei o procedura pentru un parlamentar care este in arest preventiv si care trebuie totusi sa beneficieze de citirea dosarului de prezenta la comisie. Avem trei etape extrem de importante: prima - citirea dosarului, care este trimis, nu se discuta fondul, ci motivarea, in 72 de ore pana la comisie domnul deputat sau avocatul pot citi dosarul. Biroul Permanent m-a mandatat sa trimit ministrului Justitiei si procurorului general aceasta informare ca in urmatoarele 3 zile putem sa permitem avocatului doamnei Udrea sau doamnei Udrea, pe procedurile stabilite de catre instanta, nu de catre noi, pentru a citi doasarul. Cu ministrul Cazanciuc ramane sa gasim o solutie cu privire la prezenta doamnei deputat. Avem o situatie un pic delicata, pe care nu stim sa o rezolvam in acest moment si numai prin procurorul general si ministrul Justitiei sa gasim o solutie. Avem in acest moment un deputat care este in mandat si care este in arest preventiv si trebuie sa gasim o solutie, astfel incat domnul deputat sa vina la comisie sa-si sustina argumentatia in fata comisiei. La comisie dosarul poate fi citit si de catre un deputat. Cand se face votul secret poate veni deputatul si, este dreptul sau constitutional, sau poate veni avocatul si sa sustina punctul de vedere. Noi nu stiu care sunt dezbaterile de fond din instanta si trebuie sa discutam cu ministrul Justitiei si cu procurorul general ca sa vedem care sunt conditionalitatile accesului in sala. Exista poate interdictie din partea instantei ca doamna deputat sa se vada cu anumite persoane si atunci noi trebuie sa limitam accesul in sala", a mai spus Zgonea.

El a mai aratat ca ¬politistii care insotesc un arestat preventiv in afara de arestul politiei nu pot intra nici in plen, nici in comisii¬.

"Orice alta supozitie nu stiu pana nu discut cu ministul Justitiei. Doamna deputat, fiind inca in mandat, nu poate intra cu politie si incatusata in comisie", a adaugat Zgonea.

Directia Nationala Anticoruptie cere un nou aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mita, in dosarul Gala Bute, privind contracte incheiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu mai multe firme.

Elena Udrea se afla in arest din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata pentru 30 de zile prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul "Microsoft".