Copresedintele PNL Alina Gorghiu ii cere demisia din PNL senatorului Varujan Vosganian, aratand ca, in cazul in care acest lucru nu se va produce, va propune excluderea acestuia din partid. "I-am cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar in cazul in care acest lucru nu se va produce, voi propune excluderea acestuia din Partidul National Liberal. De asemenea, luni, voi fi prezenta la sedinta grupului parlamentar al senatorilor PNL, pentru a a stabili impreuna modalitatea prin care accidentul politic petrecut pe 12 februarie sa nu se mai repete vreodata', spune Gorghiu, intr-o scrisoare adresata senatorilor PNL si citata de Agerpres.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

Alina Gorghiu subliniaza ca respingerea cererii de incuviintare a inceperii urmarii penale pentru senatorul Varujan Vosganian nu poate ramane fara urmari politice. "Pot intelege efectul emotional al discursului domnului Varujan Vosganian, cum pot intelege colegialitatea si, poate, chiar prietenia unora dintre dumneavoastra cu cel aflat in chestiune. Imi este foarte greu sa accept, insa, ca toate aceste circumstante au fost suficiente pentru a comite eroarea de a alege, sub impulsul momentului, un drum atat de gresit. Rezultatul votului nu il ajuta in niciun fel pe domnul Varujan Vosganian, care nu are posibilitatea de a se apara in fata acuzatiilor care i se aduc si devine, astfel, vinovat in fata opiniei publice, inainte chiar de a fi judecat. In schimb, ceea ce s-a intamplat in Senatul Romaniei ii ajuta politic pe toti cei care nu pot trai fara minciuni si manipulare. Am ajuns sa fim judecati de Victor Ponta si Elena Udrea si, culmea, multi sa le si dea dreptate", spune liderul PNL in scrisoare.

Alina Gorghiu afirma ca exista riscul ca PNL sa piarda increderea oamenilor care, pe 16 noiembrie, au fost alaturi de partid si de Klaus Iohannis: "Acei oameni au iesit in strada, multi au stat o zi intreaga in frig sa voteze, au strigat pentru democratie si schimbare. Nu aceasta este schimbarea pe care o doresc si stiu ca nu aceasta este calea pe care o aveti in vedere, inclusiv senatorul Varujan Vosganian. Faptele sunt, insa, mai puternice decat bunele intentii, iar votul de joi, chiar daca nu este definitoriu pentru ce vrem sa facem, ne poate anula o parte insemnata din sustinerea de care ne bucuram in prezent", arata ea, indicand ca PNL are, in acest moment, conform sondajelor de opinie, cea mai mare cota de incredere din istoria acestui partid, dupa 1990.

In context, liderul PNL mentioneaza ca aceasta realitate obliga PNL la o si mai mare responsabilitate si intelepciune. "Nu avem un cec in alb de la nimeni, ca sa ne permitem risipa increderii si ratarea obiectivelor. Asa cum am ajuns aici, la fel putem sa ne prabusim, doar ca acum caderea se va face de la mare inaltime, cu sanse scazute de a ne mai ridica. Nu pot permite o astfel de perspectiva. Nu am acceptat sa fiu presedintele acestui partid pentru carti de vizita sau pentru a mima reforma, ci pentru ca eu cred in Partidul National Liberal. Voi lua, cu toate riscurile si de fiecare data, masurile necesare pentru a apara PNL, inclusiv fata de cei care ii prejudiciaza imaginea din interior. Adversarul nostru nu se mai afla in exterior, suntem in competitie doar cu noi insine. Electoratul nu mai alege partidele, ci faptele acestora. Le putem arata oamenilor ca, desi suntem supusi greselii, ne putem corija sau putem sa ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic grav."

Senatorii au respins, joi, solicitarea procurorilor DIICOT, transmisa prin procurorul general, de ridicare a imunitatii pentru urmarirea penala fata de fostul ministru al Economiei, senatorul Varujan Vosganian, in dosarul Romgaz.