Cativa lideri PNL considera ca imaginea partidului este afectata dupa respingerea in Senat a solicitarii Parchetului de incuviintare a inceperii urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, unii dintre ei apreciind ca acesta a facut un mare deserviciu PNL si s-ar impune demisia acestuia din partid, potrivit Mediafax.

Presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, considera ca demisia din partid este un gest la latitudinea fiecaruia, un act unilateral, astfel incat Varujan Vosganian poata sa demisioneze "doar daca va simti nevoia". "Eu am o explicatie pentru votul din Senat de joi legat de Varujan Vosganian, si anume faptul ca Senatul s-a pronuntat in urma cu un an si jumatate pe acest subiect si a spus ca nu sunt dovezi concludente. Acum s-a venit cu acelasi probatoriu si rechizitoriu, cu aceleasi probe, adica nimic nou. De aceea a fost acea reactie a Senatului. Nici eu nu am vazut probe reale, iar Varujan Vosganian a cerut procurorilor sa fie cercetat in continuare, dar sa se vina cu probe. Demisia din partid este un gest la latitudinea fiecaruia, demisia este un act unilaterat, fiecare o face daca simte nevoia?", a declarat Nicoara.

Intrebat daca votul din Senat afecteaza imaginea PNL, Nicoara a spus ca nu doar membrii PNL au fost cei care au votat, ci au fost parlamentari si ai altor partide.

Alti lideri PNL considera ca nimeni nu trebuie sa aiba imunitate, iar votul din Senat creeaza o imagine negativa partidului.

"Parerea mea personala este ca nimeni nu trebuie sa aiba niciun fel de imunitate. Nu vorbesc neaparat de Varujan Vosganian, ci la modul general. Cand organele de ancheta doresc sa ancheteze pe cineva, trebuie sa aiba libertatea de a o face respectand ele insele normele statului de drept. Nici presedintele tarii, niciun ministru, niciun parlamentar nu trebuie sa aiba un statut privilegiat si trebuie sa se modifice legea pentru a nu se mai ajunge in astfel de situatii cand cineva trebuie sa se pronunte daca altcineva va fi anchetat. Cred ca Varujan Vosganian ar trebui sa se suspende din partid pentru ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Normal ca votul din parlament creeaza o imagine negativa partidului. Nu persoana Varujan Vosganian, ci acel vot creeaza aceasta imagine negativa", a declarat presedintele PNL Timis, Nicolae Robu.

La randul sau, Raluca Turcan, liderul PNL Sibiu, considera ca Varujan Vosganian "a facut un mare deserviciu prin declaratiile publice din plenul Senatului si, ulterior, un mare deserviciu Partidului National Liberal, imaginii Romaniei si Parlamentului¬, iar acesta ar trebui sa demisioneze. "Reactia domnului Varujan Vosganian ne arata ca domnia sa, dar si cei care au votat impotriva ridicarii imunitatii si inceperii urmaririi penale nu au inteles nimic din votul dat in 16 noiembrie, din asteptarile cetatenilor cu privire la clasa politica si la rolul Parlamentului. Rolul Parlamentului este sa faca legi in interesul cetatenilor, si nu sa protejeze oamenii politici de infatisarea in fata justitiei, care este absolut fireasca atunci cand exista suspiciuni. Orice om pleaca de la prezumtia de nevinovatie si daca este nevinovat nu trebuie sa aiba nicio retinere sa se duca si sa-si pledeze aceasta nevinovatie in fata institutiilor statului. Din punctul meu de vedere, cred ca domnul Varujan Vosganian a facut un mare deserviciu prin declaratiile publice in plenul Senatului si, ulterior, un mare deserviciu Partidului National Liberal, imaginii Romaniei si Parlamentului si daca as fi in locul domniei sale mi-as da demisia din PNL", a declarat Raluca Turcan, vineri, intr-o conferinta de presa.

Ea a mai spus ca apreciaza reactia ministrului Ion Ariton, care "in plenul Senatului si in spatiul public a solicitat sa se dea un vot pentru inceperea urmaririi penale, dorind sa-si pledeze nevinovatia in fata institutiilor statului, asa cum este normal si asa cum procedeaza orice cetatean de rand din aceasta tara". De asemenea, referindu-se la reactia presedintelui Klaus Iohannis, care s-a declarat dezamagit dupa votul din Senat, Raluca Turcan a precizat ca aceasta a fost "indreptatita".

Si deputatul Bogdan Timpau, presedinte interimar PNL Hunedoara, considera ca imaginea partidului poate fi afectata. "Personal, regret profund decizia plenului Senatului. E una total anacronica si imi exprim speranta ca domnul senator Varujan Vosganian va lua o decizie personala astfel incat sa nu afecteze imaginea partidului din care face parte de atatia ani", a spus Timpau.

Copresedintele PNL Arges, senatorul Ion Popa, spune, la randul sau, ca, prin atitudinea sa, Varujan Vosganian s-a situat "in afara liniei politice a PNL" si a pus "intr-o situatie delicata" partidul si grupul liberal din Senat, Popa spunand ca Vosganian va trebui "sa ia o decizie in sprijinul partidului".

Senatorul de Arges Ion Popa, care conduce filiala judeteana a PNL, spune ca atat luni, cat si marti, in grupul PNL din Senat s-a discutat situatia lui Varujan Vosganian si pozitia partidului a fost aceea ca toate cererile procurorilor trebuie aprobate, in acest context liderul PNL Arges precizand ca are convingerea ca toti senatorii liberali au votat in acest sens. "Eu cred ca toti membrii grupului PNL din Senat au votat pentru incuviintarea inceperii urmaririi penale si ma refer la votul de ieri (de joi - n.red.). In afara de dezbaterile care au avut loc in grup, unii dintre colegi au votat cu fata la camere si cu bilele la vedere, asa cum am facut si eu, altii au votat nearatand bilele, dar eu cred ca toti au votat asa cum a fost decizia politica si anume pentru inceperea urmaririi penale", a spus Ion Popa.

In ceea ce-l priveste pe Varujan Vosganian, Popa spune ca acesta "si-a aparat cauza, a avut un discurs care a creat un val de emotie in randul senatorilor", dar ca atitudinea sa s-a situat "in afara liniei politice a PNL". "Pentru el era o chestiune normala de a se apara dar care, iata, intra in contradictoriu cu decizia politica luata la nivelul conducerii PNL. (¬) A pus intr-o situatie destul de delicata atat Partidul National Liberal, cat si grupul de senatori", a spus parlamentarul Ion Popa.

Intrebat daca sustine ideea demisiei de onoare a lui Vosganian, senatorul Ion Popa spune ca demisia este un gest care tine de vointa fiecarei persoane, dar ca Vosganian "trebuie sa vina in sprijinul partidului". In acest context, Ion Popa a spus ca daca Varujan Vosganian nu va lua aceasta decizie, ¬evident ca partidul va trebui sa discute chestiunea aceasta si structurile de conducere sa ia o decizie in aceasta privinta".

La randul sau, presedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, spune ca demisia lui Vosganian i s-ar parea un gest exagerat. "Cred ca a cere demisia domnului Vosganian este un gest exagerat. Partidul, fiind in opozitie, are nevoie de fiecare membru, ce facem, dam oamenii afara? Mi se pare o cerere exagerata, si nu sunt de acord cu ea", a declarat senatorul Marius Obreja.

Senatul a respins, joi, solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind inregistrate 71 de voturi "impotriva", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Ulterior, vicepresedintele PNL Alin Tise i-a cerut lui Varujan Vosganian sa isi dea demisia de onoare din partid, "pentru a nu exista discutii ca este protejat de PNL", iar deputatul PNL Cristina Pocora a declarat ca senatorul Varujan Vosganian ar trebui sa faca "un pas in afara PNL" dupa "incidentul" de la votul din Senat care a dus la respingerea solicitarii DIICOT, motivand ca situatia afecteaza imaginea partidului.

Senatorul PNL Tudor Barbu a declarat, vineri, referitor la cazul lui Varujan Vosganian ca situatia ar urma sa fie rezolvata in sedinta grupului parlamentar PNL de luni, unde va participa si co-presedintele PNL Alina Gorghiu, in acord cu pozitia lui Klaus Iohannis si cea a lui Vasile Blaga.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu le-a transmis, vineri, o scrisoare senatorilor PNL, in document, obtinut de Mediafax, aceasta spunand ca i-a cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar daca nu va face acest lucru va propune excluderea sa din partid.