Conducerea Senatului a fost sesizata de Curtea Constitutionala privind vacantarea postului de judecator al lui Toni Grebla in urma demisiei acestuia si a decis inceperea procedurilor de numire a unui nou judecator, a anuntat, marti, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, transmite Mediafax. Tariceanu a mai anuntat ca audierile candidatilor pentru functia de judecator al CCR vor avea loc, miercuri, in Comisia juridica a Senatului.

"Ieri (luni - n.r.), la sedinta Biroului Permanent am luat in considerare adresa trimisa de Curtea Constitutionala, prin care suntem instiintati in mod oficial de demisia domnului Toni Grebla, judecator la CCR si de vacantarea postului. Publicarea in Monitorul Oficial a deciziei de demisie a domnului Grebla este in sarcina Curtii Constitutionale si a fost facuta deja. Noi am constat vacantarea postului si am decis demararea procedurilor pentru numirea unui nou judecator la CCR. Miercuri va avea loc audierea la Comisia juridica si joi, votul final", a explicat Tariceanu.

El a mentionat ca Biroul Permanent a constatat ca solicitarea Parchetului General de incuviintare a arestarii lui Toni Grebla a ramas fara obiect, ca urmare a demisiei.

Intrebat despre lista candidatilor propusi de partide pentru calitatea de membru CCR, el a raspuns ca ea nu trebuie sa fie trimisa catre el, ci Comisiei juridice, care trebuie sa faca audierile.

Intrebat daca doar PSD ar trebui sa faca nominalizare pentru aceasta functie, presedintele Senatului a mentionat ca in cadrul conducerii Senatului au fost exprimate doua puncte de vedere: PSD a sustinut ca, in mod normal, ei ar trebui sa faca propunerea, ceilalti, de la PNL, au avut niste obiectii, "nu foarte puternice", dar, in principiu oricine poate sa faca propuneri.

Intrebat despre faptul ca, in urma unor verificari, demisia si vacantarea postului au ar fi publicate inca in Monitorul Oficial, el a raspuns: "V-am spus ca da (au fost publicate - n.r.), si acest lucru nu este de responsabilitatea Senatului, este de responsabilitatea CCR, domnul Toni Grebla era membru al CCR, nu mai era membru al Senatului. Nu ne revine noua aceasta obligatie", a continuat el.

Tariceanu a adaugat ca nu poate sa dea explicatii pentru Curtea Constitutionala si ca aceste lucruri pot fi verificate la Curte.

Coalitia de guvernare ar putea sa o propuna pe Simona Maya Teodoroiu pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala, au declarat luni, pentru Mediafax, surse social-democrate, care au mentionat, insa, faptul ca o decizie in acest sens nu a fost luata inca.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a spus, dupa sedinta coalitiei de guvernare, ca persoana propusa pentru functia vacanta de judecator al Curtii Constitutionale nu va fi parlamentar.

Ulterior, Ponta le-a cerut membrilor BPN al PSD acordul pentru ca propunerea in ceea ce priveste functia vacanta de judecator la Curtea Constitutionala sa nu vizeze un actual parlamentar, au precizat sursele social-democrate.

Simona Maya Teodoroiu, posibila propunere a coalitiei de guvernare pentru aceasta functie, este secretar de stat in Ministerul Justitiei din mai 2012, cu exceptia perioadei ianuarie - aprilie 2013, cand a ocupat pozitia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS) din cadrul Guvernului.

In Ministerul Justitiei, Teodoroiu se ocupa, intre altele, de coordonarea activitatii de monitorizare si raportare, in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, coordonarea pregatirii contributiei Romaniei in domeniul justitiei, pentru reuniunile ministrilor in cadrul Consiliilor "Justitie si Afaceri Interne", coordonarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA), coordonarea activitatii de elaborare a proiectelor de acte normative avand ca obiect ratificarea, aprobarea sau aderarea Romaniei la tratatele internationale.

Incepand din februarie 2013, Simona Maya Teodoroiu este conferentiar universitar in drept civil, dreptul mediului la Facultatea de Administratia Publica din cadrul SNSPA, iar din 2012 este conferentiar universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti.

Simona Maya Teodoroiu a fost, intre 2001 si 2004, director al Directiei Afaceri Europene si Programe si secretar de stat in Ministerul Justitiei, coordonator al activitatilor legate de implementarea programelor Phare pentru sistemul judiciar roman, precum si al altor programe bilaterale. Ea a fost si membru al Grupului interministerial pentru redactarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, precum si participant la rundele de convorbiri privind Protocolul de Aderare a Romaniei la NATO si la elaborarea documentatiei necesare in acest sens.

Anterior acestei perioade, respectiv intre 1998 si 2001, Simona Maya Teodoroiu a fost expert guvernamental in cadrul Departamentului pentru Integrare Europeana din cadrul Guvernului. Todoroiu a facut parte si din prima echipa romana de pregatire si derulare a negocierilor de aderare la UE.

Simona Maya Teodoroiu a fost, din 2002 pana in 2009, membru al Delegatiei Romaniei la Curtea Permanenta de Arbitraj, la Haga, iar in 1996 a ocupat pozitia de raportor national pentru protectia juridica a mediului, in cadrul retelei "Droit de l'Environnement" a AUPELF - UREF (in prezent, AUF), in Dakar, Senegal.

Potrivit declaratiei de avere completate de Maya Teodoroiu in decembrie 2014, prezenta pe site-ul CSM, secretarul de stat detine un teren agricol de 2,50 hectare in comuna doljeana Podari si un teren intravilan in Craiova. De asemenea, Teodoroiu are doua apartamente in Bucuresti, cumparate in 1999 si, respectiv, 2004, prin valorificarea unei mosteniri.

Simona Maya Teodoroiu detine, conform declaratiei de avere, 12 conturi si depozite bancare, ce insumeaza 188.367 de lei, 89.234 euro si 7658 de dolari.