Un consilier local in functie, din comuna vasluiana Pungesti, membru PNL, a fost condamnat la sase luni de inchisoare, cu amanarea aplicarii pedepsei, pentru fals in declaratii, dupa ce s-a declarat apolitic la alegerile europarlamentare din 2014 pentru a fi presedinte intr-o sectie de votare, informeaza Mediafax.

Judecatoria Vaslui l-a condamnat pe Mircea Carp la sase luni de inchisoare pentru fals in declaratii, dupa ce, pentru a fi numit presedinte intr-o sectie de votare la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014, a dat o declaratie ca nu este membru al vreunui partid politic, desi el activa in Consiliul Local Pungesti ca ales din partea PNL.

Magistratii vasluieni au decis amanarea aplicarii pedepsei, prevedere a noului Cod Penal, insa, in cazul in care va comite o noua infractiune, atunci pedeapsa se poate transforma in inchisoare cu executare.

Politistii vasluieni au intocmit dosar penal pe numele lui Mircea Carp in luna mai 2014, in urma desemnarii acestuia drept presedinte al sectiei de votare din localitatea Silistea. In fapt, consilierul local a semnat acea declaratie pe propria raspundere, obligatorie conform Legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, conform careia nu are apartenenta politica.

Acest lucru nu era insa posibil intrucat Mircea Carp ocupa atunci, ca si in prezent, un post de ales din partea PNL in Consiliul Local Pungesti.

Reprezentantii Prefecturii Vaslui au afirmat atunci ca vina pentru desemnarea unui consilier local in functia de presedinte apartine autoritatilor locale din Pungesti.

"Propunerea cu acest consilier local pentru functia de presedinte a venit de la Primaria Pungesti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a consilierului ca indeplineste conditiile prevazute de lege, inclusiv neapartenenta politica", a precizat prefectul judetului Vaslui, Andrei Puica.

La randul sau, primarul comunei Pungesti, Mircea Vlasa, sustine ca nu a stiut ca legea interzice ca presedintele unei sectii de votare la alegerile europarlamentare sa fie membru al unui partid, aruncand intreaga vina asupra secretarului de la primariei.

"Secretarul a facut toate gafele, punandu-l pe consilierul local sa semneze acea declaratie de apartenenta politica fara ca omul sa stie ce iscaleste. Acum intamplarea face ca imi este si cumatru. Daca era sa pun eu pe cineva, as fi pus unul din partid de la mine, din PSD. De fapt, nici nu am stiut legea, ca presedintele sectiei de votare trebuie sa fie apolitic si la alegerile europarlamentare", sustinea primarul Mircea Vlasa.

Consilierul local PNL Mircea Carp a fost inlocuit din functia de presedinte cu casierul de la Primaria Pungesti, aflat pe lista de rezerva a primariei.