Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat luni ca dosarele de la Parchet referitoare la fostul ministru Ion Ariton au ajuns la Senat, insa au fost retrimise procurorilor pentru indeplinirea unei proceduri 'strict birocratice', potrivit Agerpres.

Intrebat daca la cabinetul sau a sosit cererea procurorilor de incuviintare a inceperii urmaririi penale a lui Ion Ariton, in prezent senator, Tariceanu a raspuns: 'Raspunsul mi-e greu sa vi-l dau foarte transant: da si nu. Pot sa va spun ca am primit informatii, au fost aduse dosarele referitoare la ministrul Ion Ariton pentru inceperea urmaririi penale, insa serviciile Parlamentului au solicitat, ca si in cazurile precedente, ca aceste dosare sa fie insotite de un borderou de piese incluse in dosar, in asa fel incat sa nu existe riscul disparitiei unor piese importante. Va pot confirma insa ca ele nu au fost trimise la Biroul permanent si dupa aceea, spre stiinta, Comisiei juridice pentru ca nu au fost, sa zicem, inca in regula. Le-am retrimis la Procuratura pentru a face o operatiune care este, hai sa zicem, simpla si care sa nu ne creeze probleme ulterior. Sa nu intelegeti ca e o procedura de alta natura, decat una strict birocratica'.

Presedintele Senatului a evitat sa se pronunte asupra posibilitatii de a avea un vot in plen in aceasta saptamana in cazul lui Ion Ariton.

'Nu stiu sa va spun acest lucru (votul referitor la incuviintarea cererii de incepere a urmaririi penale - n.r) pentru ca, dupa cum stiti, Biroul permanent, primul lucru pe care este obligat sa il faca, este sa repartizeze aceasta solicitare Comisiei juridice, care trebuie sa analizeze si dupa aceea sa vina cu un punct de vedere catre Biroul permanent, care este ulterior supus plenului', a explicat Tariceanu.

Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei si actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in dosarul Gala Bute.