Presedintele Klaus Iohannis discuta miercuri cu partidele reprezentate in Parlament despre prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare. Calendarul consultarilor de miercuri este urmatorul: de la ora 10:00 - Partidul Social Democrat; ora 11:00 - Partidul National Liberal; ora 12:00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei; ora 14:00 - Partidul Conservator; ora 15:00 - Uniunea Democrata Maghiara din Romania; ora 16:00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale; ora 17:00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu, potrivit Agerpres.

Este cea de-a doua runda runda de consultari a sefului statului cu partidele si formatiunile parlamentare de la preluarea mandatului prezidential. Primele consultari au avut loc pe 12 ianuarie si au vizat incheierea unui acord pentru finantarea Apararii.

PSD va propune la consultarile cu presedintele Iohannis un sistem electoral diferit de cel actual pentru alegerea Parlamentului. Potrivit presedintelui social-democratilor, Victor Ponta, va fi fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, in asa fel incat in Camera Deputatilor sa fie 300 de deputati, plus minoritatile nationale, iar in Senat un numar maxim de 100 - 110 senatori.

Delegatia PSD va mai sustine la Palatul Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv in diaspora, sa fie facuta de Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul logistic al autoritatilor publice.

In ceea ce priveste sistemul de alegere a autoritatilor locale, pentru primari optiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, 'care nu a dovedit niciun fel de probleme in organizare si functionarea mandatului''.

Tot miercuri, delegatia PSD va propune reluarea activitatii Comisiei de revizuire a Constitutiei, pe baza principiilor care au fost avute in vedere chiar din 2013. In ceea ce priveste conducerea si structura comisiei, social-democratii vor sa se tina cont de prezenta tuturor grupurilor politice importante.

In ceea ce priveste imunitatea parlamentara, Ponta a spus ca PSD este de acord cu modificarea textului constitutional.

Din delegatia PSD la consultarile cu seful statului vor face parte premierul Victor Ponta, presedintele executiv, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si senatorul Ioan Chelaru.

PNL va sustine la consultarile cu seful statului ca plafoanele de cheltuieli privind finantarea campaniilor electorale sa fie reduse drastic si strict directionate pentru informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte politice, iar sumele la dispozitia partidelor sa provina, in anumite conditii, exclusiv de la bugetul statului.

De asemenea, liberalii vor sustine adoptarea unor proceduri accelerate in cazul solicitarilor venite din partea procurorilor care vizeaza fosti sau actuali demnitari, a anuntat luni vicepresedintele PNL Mihai Voicu.

Delegatia PNL va fi compusa din copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Ciprian Dobre.

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania va propune, la consultarile de la Cotroceni, un sistem electoral mixt, alegerea primarilor din primul tur, dar va prezenta si solutiile sale pentru rezolvarea crizei creditelor in franci.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care va conduce delegatia formatiunii, a declarat pentru Agerpres ca, la fel ca si in 2011, va propune un sistem electoral mixt, dar nu cel actual.

'"in punctul nostru de vedere un sistem mixt ar acoperi toate cerintele. Deci, jumatate sau un pic peste jumatate, in jur de 60-65 la suta din numarul de mandate sa fie in colegii uninominale si restul pe lista nationala, prin care se poate compensa, bineinteles folosind metoda D'Hondt, repartizarea mandatelor in asa fel incat din fiecare vot exprimat, acolo unde s-a exprimat, acolo sa fie si mandatul. Deci, principiul repartizarii proportionale este important", a spus Kelemen Hunor.

In legatura cu reducerea numarului de parlamentari, UDMR este de acord cu varianta de 300+18 la Camera Deputatilor si aproximativ 127 la Senat.

''Dupa calculele noastre, ca sa fie o reprezentare corecta in ceea ce priveste Senatul, undeva la 127 s-ar putea reduce numarul de senatori. Fiindca propunerea noastra include si un numar minim de senatori pentru judetele mici. Deci, doi senatori pentru judetele mici, sa nu fie niciun judet cu mai putin de doi senatori'', a explicat liderul UDMR.

Delegatia Uniunii va sustine alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, asa cum se intampla in prezent si "poate fi de acord ca presedintii de CJ sa fie alesi si de catre Consiliul Judetean, nu neaparat prin vot direct".

De asemenea, UDMR va propune ca partidele sa fie finantate doar de la bugetul de stat.

La consultarile de la Cotroceni, delegatia Uniunii va prezenta si solutiile privind criza creditelor in franci elvetieni, respectiv 'conversia creditelor in valuta in lei sau, in cazul in care creste rata de schimb cu o anumita suma sau cu anumit procent, atunci dobanzile sa fie taiate'.

Delegatia UDMR pentru consultarile de la Cotroceni va fi formata din Kelemen Hunor si parlamentarii Mate Andras, Marton Arpad, Borbely Laszlo si Biro Rozalia.

PP-DD va propune la consultarile de miercuri cu presedintele Klaus Iohannis modificarea legii electorale si revenirea la votul pe liste.

"Sustinem si noi schimbarea legii electorale. Ar fi ideal sa fie pe lista, dar noi ne dorim sa fie pe lista judeteana. De fapt, liste judetene, pentru fiecare judet in parte. Acesta este unul dintre punctele noastre de vedere", a declarat Simona Man pentru Agerpres.

PP-DD sustine si introducerea votului electronic si a votului prin corespondenta.

"Acestea sunt necesare pentru ca, din punctul nostru de vedere, ne dorim sa fie cati mai multi romani care sa voteze. Cu atat alegerile sunt mai legitime, cu cat mai multi romani isi exprima votul", a spus Simona Man.

Ea a mai spus ca, in ceea ce priveste accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunitatii parlamentare, PP-DD a afirmat in mai multe randuri ca imunitatea alesilor ar trebui sa se rezume doar la partea de declaratii politice.

Simona Man va fi insotita la consultarile de la Palatul Cotroceni de presedintele fondator Dan Diaconescu, secretarul general Liviu Neagu, Radu Orzata, senatorul Ionel Agrigoroaie si deputatul Valentin Blanariu.