Ministrul Culturii, deputatul PSD Ionut Vulpescu, participa ca reprezentant al Guvernului Romaniei la manifestarile prilejuite de implinirea a 70 de ani de la eliberarea, de catre Armata Rosie, a lagarului nazist de la Auschwitz-Birkenau, in care, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, au murit peste un milion si jumatate de evrei, informeaza un comunicat difuzat marti de PSD.

"In data de 27 ianuarie are loc, la Auschwitz, o complexa manifestare omagiala, prin care tarile europene si euro-atlantice comemoreaza imprejurarile tragice in care, in sinistrul lagar nazist, au fost exterminati un milion si jumatate de evrei europeni, reprezentand un sfert din numarul total de 6 milioane de victime evreiesti ale "solutiei finale" promovate de Germania hitlerista. Evenimentul este patronat de presedintele Poloniei", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, "reuniunea memoriala va fi organizata chiar in spatiul fostului lagar, de catre Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau si Consiliul International Auschwitz. Vor fi prezenti aproximativ 2750 de invitati: sefi de stat si de guvern, reprezentanti ai caselor regale, presedinti de parlamente, ministri, circa 300 de supravietuitori ai Holocaustului, membri ai asociatiilor evreiesti din toata lumea".

"Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, va reprezenta la acest eveniment Guvernul Romaniei, care - dupa cum a afirmat in repetate randul primul-ministru Victor Ponta - este profund angajat in cultivarea memoriei Holocaustului, in prevenirea si combaterea antisemitismului, a xenofobiei, rasismului si extremismului politic si religios.

In cadrul manifestarii, delegatia romana va aprinde candele la placa memoriala in limba romana, care comemoreaza, alaturi de toate victimele nevinovate care au murit acolo, si pe evreii romani din Ardealul de Nord exterminati la Auschwitz-Birkenau, si va participa la toate momentele evenimentului omagial (discursul Presedintelui Poloniei, interventii ale reprezentantilor supravietuitorilor, prezentarea Campaniei "18 piloni ai memoriei", mesajul directorului Muzeului de stat Auschwitz-Birkenau, rugaciunile in memoria victimelor si marsul cu lumanari spre Monumentul victimelor).

Acest eveniment comemorativ ne arata, o data in plus, care pot fi consecintele inumane ale esecului democratic din anii 30 ai secolului XX, lipsa de solidaritate sociala, acceptarea rasismului si antisemitismului ca politici de stat. Demonii trecutului isi arata din nou capul in Europa, si trebuie sa primeasca riposta ferma si lipsita de ambiguitati a statelor si a societatilor noastre. Nu trebuie sa uitam trecutul, pentru a nu-l repeta", se mai arata in comunicat.