Co-presedintele PNL Alina Gorghiu anunta ca va depune luni, in cadrul sesiunii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o motiune pentru o rezolutie referitoare la facilitarea dreptului de vot in Diaspora.

"Intitulata "Voting in Diaspora - making it real", motiunea ridica intrebarea legitima daca guvernele sunt capabile sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor pentru cetatenii din diaspora, in conditiile cresterii gradului de mobilitate a cetatenilor si, implicit, a migratiei in crestere. Din pacate, nu putem sa nu observam ca, uneori, cetatenii aflati in afara tarii lor de provenienta intampina dificultati majore in a-si exercita dreptul la vot, fie prin lipsa dialogului interguvernamental, fie prin lipsa unei infrastructuri corespunzatoare, fie prin urmarirea unor interese electorale ale guvernelor care organizeaza alegerile", sustine Alina Gorghiu, intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

In context, Gorghiu afirma ca pentru PNL"introducerea votului prin corespondenta in legislatia electorala reprezinta prioritatea zero". "Preocuparea noastra pentru asigurarea unor conditii echitabile de vot pentru romanii din strainatate s-a manifestat inca de anul trecut, cand parlamentarii liberali au depus o initiativa legislativa pe aceasta tema, iar discutiile actuale pentru constituirea unui Cod electoral unitar si coerent reprezinta un bun prilej pentru introducerea votului prin corespondenta", precizeaza liderul liberal.

Deputatul PNL Alina Gorghiu face parte din Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Motiunea pentru rezolutie se depune cu semnaturile a cel putin 20 de membri ai Adunarii din cel putin cinci delegatii nationale. Rezolutiile reprezinta decizii ale APCE asupra unor chestiuni pe care Adunarea este abilitata sa se pronunte.