Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca Statutul PNL se va aplica "invariabil pentru toti, in aceeasi masura", in cazul dosarelor de coruptie, facand referire la excluderea prin radiere a lui Tudor Chiuariu si la cazurile deputatilor Thuma Hubert si Verginel Gireada.

Intrebat daca va exista acelasi tip de sanctiuni ca in cazul Chiuariu si pentru Thuma Hubert si Verginel Gireada, purtatorul de cuvant al PNL a raspuns: "Statutul se va aplica invariabil pentru toti, in aceeasi masura, pentru situatiile care intra sub incidenta lui".

De asemenea, Stroe a mentionat ca la nivelul "vechiului" PNL se discuta despre completarea actualului Statut pentru a se prevedea sanctiuni automate in cazul celor cu dosare de coruptie, dar si o departajare a sanctiunilor in functie de fazele procesului penal.

"Sunt in masura a va informa ca exista in cadrul partidului, lucru confirmat de recenta intalnire de la Iasi, mai multe discutii si demersuri pentru modificarea si nuantarea Statutului noului PNL in legatura cu situatiile celor cu probleme in justitie. Chiar s-au facut referiri la anumite persoane si situatia lor si sunt sigur ca propunerile acestea se vor concretiza prin prevederi statutare mai clare, in functie de etapele procesului penal", a spus Stroe.

Alti doi parlamentari PNL, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie la inchisoare cu suspendare, ar intra sub incidenta Statutului noului PNL, in baza caruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, acestia fiind deputatii Thuma Hubert si Verginel Gireada.

Senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus vineri din PNL, dupa ce Biroul Politic National al partidului a decis sa-i radieze calitatea de membru al PNL. Chiuariu s-a autosuspendat din partid, dupa ce DNA a anuntat implicarea sa in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, insa procedura statutara aleasa de el privea doar ocuparea de functii publice incompatibile cu statutul de membru de partid.

In urma cu un an, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a fost condamnat definitiv, in dosarul Posta Romana, la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Statutul noului PNL prevede pierderea calitatii de membru al PNL, prin radiere, in cazul celor care au primit "o condamnare penala definitiva pentru infractiuni de coruptie". In cazul celor care au fost condamnati, dar nu printr-o sentinta definitiva, "persoana condamnata penal este suspendata de drept din calitatea de membru PNL".

Sub incidenta Statutului noului PNL, dar si a precedentului dat de decizia luata in cazul Chiuariu, alti doi deputati PNL risca sa fie exclusi din partid.

Este cazul deputatului PNL Thuma Hubert Petru, care a primit in 13 octombrie 2014 o condamnare definitiva de "6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de catre ICCJ suspendarea pedepsei de inchisoare "pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni".

Potrivit procurorilor, el a fost vicepresedinte PNL Ilfov, iar din aceasta calitate ar fi intermediat legaturile unui om de afaceri cu primarii unor comune si orase, pe care i-ar fi determinat sa-i faciliteze acestuia bunul mers al afacerii (de exemplu, identificarea si facilitarea accesului la spatii de depozitare, primirea fictiva de utilaje etc.).

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireada a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de 4 ani, incepand cu 5 aprilie 2012. Decizia a apartinut Curtii de Apel Cluj si a vizat infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals. Dosarul sau a vizat perioada in care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botosani, iar o persoana fizica a reclamat modificarea nejustificata a titlului sau de proprietate, astfel incat terenul pe care il detinea ar fi ajuns in proprietatea lui Gireada.

Un alt caz, care ar intra sub incidenta Statutului noului PNL in sensul suspendarii de drept din calitatea de membru de partid, este cel al senatorului Dian Popescu. Acesta a fost condamnat de ICCJ, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu la cinci luni de inchisoare cu suspendare. Termenul de incercare mentionat de instanta, in noiembrie 2014, este de doi ani si cinci luni.