Interpelarile deputatilor au teme diverse, de la ce se intampla cu fetusii umani avortati in sistemul sanitar, situatia scolilor fara sali de sport, cardul de sanatate, industriile culturale si pana la manuscrisele lui Blaga, Sadoveanu, Maiorescu. Unele au primit raspuns, altele inca il asteapta, scrie Mediafax.

Deputatul PNL Diana Tusa a cerut lamuriri de la ministrul Sanatatii legate de regimul fetusilor umani avortati in sistemul sanitar din Romania, aratand ca in Marea Britanie s-a recunoscut faptul ca mii de cadavre de fetusi avortati au fost folosite in institutiile sanitare de stat pe post de combustibil in sistemele de incalzire.

"In Marea Britanie, Ministrul Sanatatii a recunoscut veridicitatea unei anchete jurnalistice care a dezvaluit ca mii de cadrave ale fetusilor avortati (prin avort indus sau spontan) au fost folosite in institutii sanitare de stat pe post de combustibil in sistemele de incalzire centralizata, impreuna cu deseurile medicale. Care este regimul care sunt supuse cadavrele fetusilor umani avortati in sistemul de sanatate romanesc? Conform caror dispozitii si acte normative se executa aceste proceduri (este vorba despre regulamente interne, de dispozitii ale conducerilor spitalelor, de ordine de ministru sau de acte de rang superior)? Aceste reglementari sunt unitare in sistemul public si in cel privat?", a mentionat Diana Tusa.

Ministrul Sanatatii Nicoale Banicioiu a trimis un raspus in scris in care a explicat faptul ca "fetusii sunt inclusi in categoria deseurilor anatomo-patologice, considerate infectioase".

"In conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si a metodologiei de culegere a datelor pentru baza nationala de date privind deseurile rezultate din activitati medicale, fetusii sunt inclusi in categoria deseurilor anatomo-patologice care constau in fragmente din organe si organe umane, parti anatomice, lichide organice, material biopsic, rezultat din blocurile operatorii din chirurgie si obstretica (fetusi, placente etc), parti anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, recipiente pentru sange si sange etc. Toate aceste deseuri sunt considerate infectioase si sunt incluse in categoria 18 01 03 (deseuri ale caror colectare si eliminare face obiectul unor masuri speciale privind prevenirea infectiilor - incadrate ca deseuri periculoase). Prezentul act normativ se aplica unitatilor sanitare publice sau private, cu paturi sau fara paturi, care desfasoara activitati in domeniul sanatatii umane si care produc deseuri", a precizat ministrul Sanatatii.

De altfel, recent, conducerea Maternitatii "Cuza Voda" din Iasi a cerut schimbarea legislatiei privind avorturile din Romania, dupa ce o femeie de 30 de ani, din Bacau, a cerut ca fatul de 22 de saptamani, neviabil, sa ii fie dat pentru inhumare, desi legea si protocolul spitalului prevedeau ca acesta trebuia incinerat.

Deputatul PPDD Stefan Dalca a vrut sa stie, printr-o interpelare, despre contractul unic, la nivel national, pentru alimenatrea cu carburanti pentru intregul parc de ambulante din Romania, in timp ce deputatul PC Paul Dumbraveanu s-a interesat de situatia cardurilor de sanatate si utilizarea lor la nivel national.

"Reforma de informatizare a sistemului din sanatate prinde aripi, dovada fiind faptul ca in 19 septembrie au fost eliberate 12,5 milioane de carduri de sanatate ce urmeaza sa fie livrate prin posta asiguratilor. Cu toate acestea, in momentul de fata, aceste carduri se dovedesc inutile, in conditiile in care niciun cabinet medical, policlinica ori spital, nu detine un cititor de carduri de sanatate, motivul invocat fiind cel al lipsei subventionarii a sumei necesare pentru achizitionarea unui asemenea aparat", a precizat Dumbraveanu.

Colegul sau de partid, deputatul PC Ioan Dumitru a solicitat informatii privind situatia scolilor fara sala si teren de sport, pornind de la cazul unei eleve care s-a accidentat la cap, in timpul orei de sport desfasurate pe holul scolii. Ministerul Educatiei Nationale a evitat sa dea date in acest sens, dar a precizat "deziderate" si faptul ca autoritatile locale poarta responsabilitatea contractarii si finantarii lucrarii de investitii pentru unitatile de invatamant.

Un deputat PSD s-a aratat interesat productia de carti si de cinematografie.

Deputatul PSD Violeta Tudorie a cerut cifre legate de industriile culturale si creative (ICC) din Romania (cinematografie, artele spectacolului, productia si piata cartii), aratand ca, potrivit datelor UE, in 2012 ICC au contribuit cu 4,2% la PIB-ul de la nivelul UE si asigurau locuri de munca pentru 7 milioane de persoane, fara a primi inca un raspuns.

Raluca Turcan, deputat PNL, a deplans intr-o interpelare adresata ministerului Culturii "situatia dramatica a manuscriselor tuturor personalitatilor culturii romane, care se aflau in posesia fostului Muzeu National al Literaturii Romane si care sunt acum depuse la casa Scanteii. "Mentionez ca manuscrisele lui Blaga, Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol sunt pe hartie, deci exista foarte multe sanse ca aceastea sa se piarda, sa se altereze sau sa se stearga cerneala de pe hartie, motiv pentru care este nevoie de conditii moderne de conservare, in special pentru ca acestea nu pot fi reconstituite", a explicat Turcan.

Ea a solicitat ministerului Culturii , fara a primi inca raspuns, sa analizeze posibilitatea de a transfera aceste documente la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, "unde conditiile de pastrare pentru cartile vechi de sute de ani par, de departe, a fi cele mai bune".