Deputatul PNL de Suceava Dumitru Pardau, membru al Comisiei de buget-finante, a declarat, sambata, ca modalitatea prin care Guvernul a decis sa distribuie fonduri la localitati, direct, fara implicarea Consiliului Judetean, stimuleaza lipsa de dezvoltare si chiar infiintarea de noi localitati, informeaza Mediafax.

Pardau a spus, intr-o conferinta de presa, ca localitatile care au pe teritoriul lor unitati economice nu mai primesc fonduri si ca in acest fel se stimuleaza nemunca.

"Se stimuleaza nemunca. Daca ai unitati economice nu primesti foduri. Se stimuleaza astfel lipsa de dezvoltare si chiar infiintarea de noi primarii", a spus Pardau, care considera ca in acest mod Guvernul se razbuna pe presedintii de Consilii judetene.

El a aratat ca urmeaza sa se intalneasca luni cu primarii din colegiul sau si apoi sa explice in comisie care este impactul acestui mod de alocare a fondurilor.

In aceeasi conferinta de presa, primarul orasului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat ca face parte dintre localitatile bogate care nu a primit niciun leu de la bugetul central.

"Nimeni nu s-a uitat la gradul de indatorare al localitatilor asa zis bogate", a spus primarul, care a mentionat ca el a reusit sa tripleze bugetul orasului in ultimii zece ani, insa doar prin investitii.

El a aratat ca orasul pe care il conduce, cu 15.000 de locuitori, a avut in 2004 un buget de 4,2 milioane de lei, iar acum este de 11,3 milioane de lei.

"Nu se poate crestere fara sa investesti", a explicat Ursaciuc.

Primarul a mai declarat ca efectul deciziei Guvernului de a aloca direct fonduri localitatilor, fara implicarea CJ era de depolitizare a repartizarii banilor nu de stopare a dezvoltarii unor localitati.

"Nu se poate aplica o formula din birou", a mai spus Ursaciuc care a adaugat ca sunt multe localitati cu bugetele grevate de credite pentru cofinantari la diverse proiecte.

El a apreciat ca, daca aceasta situatie este mentinuta, orasul Gura Humorului va primi fonduri de la Guvern anul viitor pentru ca va intra in categoria localitatilor sarace.

Repartizarea fondurilor a fost stabilita in sedinta de miercuri a Guvernului, ministrul Finantelor, Darius Valcov, afirmand ca "ingerinta politica" a fost redusa la maximum, in sensul in care atat consiliile judetene (CJ), cat si celelalte autoritati publice locale vor primi direct de la Finante aceste sume si nu vor mai fi consilieri judeteni si consiliile judetene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate in parte.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a precizat la finalul sedintei, ca toate localitatie vor avea de miercuri la dispozitie sumele corespunzatoare bugetului pe acest an.

Potrivit lui Valcov, nicio comuna nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane lei, bugetul unui oras nu va fi mai mic de 6 milioane lei, un municipiu va avea venituri venituri bugetare de minimum 20 milioane lei, niciun municipiu resedinta de judet nu va avea mai putin de 50 milioane lei si niciun consiliu judetean sau judet nu va avea alocat mai putin de 80 milioane lei.

"Acest lucru inseamna o descentralizare totala, in sensul in care sumele sunt transmise direct catre autoritatile publice locale prin intermediul Ministerului Finantelor. Ministerul nu face decat sa aplice formula din legea care a fost aprobata de catre Parlament, o formula care contine referire la numarul locuitorilor (55% influenta), suprafata judetului (15% influenta), respectiv lungimea drumurilor judetene si comunale (30%). De asemenea, ingerinta politica a fost redusa la maxim, in sensul in care atat consiliile judetene, cat si celelalte autoritati publice locale vor primi direct de la Finante aceste sume, nu vor mai fi consilieri judeteni si consiliile judetene cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate in parte", a declarat ministrul de Finante.

El a adaugat ca peste 2.000 de localitati, din zone defavorizate, vor avea o crestere majora a bugetelor. Valcov aratat ca exista o localitate cu majorare de chiar de 900%, respectiv de la un buget de 150.000 lei la unul de 1,5 milioane lei.

"Aplicand aceasta formula timp de cel putin 4 ani de zile, primarii si presedintii de consilii judetene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sarace, niciun motiv pentru care in anul 2018 sa nu avem in toate localitatile apa, canal si sistemul de educatie in sensul reabilitarii si modernizarii scolilor", a afirmat Valcov.