Fostul presedinte, Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, s-a declarat impotriva excluderilor recente din partid ale fostilor lideri Mircea Geoana si Marian Vanghelie, apreciind ca diversitatea de idei este cea care sta la baza unui partid care se doreste democratic si dinamic in viata politica, potrivit Agerpres.

"Precum stiti, eu am votat impotriva. Eu nu cred ca aveam nevoie de asa ceva. Si cand sunt puncte de vedere diferite, suntem un partid democratic sau vrem sa fim un partid democratic, trebuie sa existe forta de accepta punctele de vedere diferite si de a lasa dezbaterea libera, schimbul de pareri, indiferent de diferentele de opinii care chiar imbogatesc gandirea. De fapt, asta e trasatura oricarei societati, suntem asa de diferiti, unul de altul, dar tocmai aceasta entitate sau aceasta comunitate de entitati da bogatia vietii. Mai ales ca suntem o formatiune politica care vrea sa fie factor dinamic in viata politica. Deci eu am fost impotriva unor asemenea mentalitati care ne amintesc de perioade de sfarsit ante-revolutie", a declarat Ion Iliescu, la Ateneul Roman.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Geoana si Vanghelie doresc acum sa rupa PSD, Iliescu considera ca acesta este doar un "joc neserios".

"Asta e un joc neserios. Trebuie gandit ce trebuie facut ca sa se consolideze entitatea aceasta politica, care isi asuma niste raspunderi, si care are cea mai mare experienta in acesti 25 de ani de evolutie a societatii romanesti. Nu trebuie sa inabusim glasurile, dezbaterea libera de idei, sa incurajam chiar diversitatea de opinii, confruntarea, dar confruntare civilizata. Eu acum imi arunc privirile putin in urma si imi amintesc de primele alegeri pe care le-am avut dupa Revolutie, inclusiv de dezbaterea ultima de la acestea. Eram trei candidati - dl. Ratiu, din partea PNTCD, dl Campeanu, din partea PNL, si cu mine. Si atunci era o noutate, era o premiera la televiziunea nationala. (...) Dar nu au existat niciun fel de jigniri, a fost o dezbatere foarte civilizata a trei oameni politici responsabili respectandu-ne reciproc, fiecare sustinandu-si propriile idei. Trebuie sa continuam si sa dezvoltam acest spirit care a dominat atunci, la inceputuri. Dezbaterea publica politica a coborat la alt nivel si ca substanta. Asta e slabiciunea care trebuie sa ne preocupe acum", a apreciat fostul presedinte.

Fostul premier Adrian Nastase considera ca posiblitatea spargerii PSD nu este o varianta inteligenta si i-a indemnat pe fostii colegi de partid "sa nu cada in capcanele pe care le intind diverse sirene"., potrivit Agerpres.

"Am trait in PSD, in diferitele faze ale sale, diferite forme de despartire, unele reusite, cele mai multe nereusite. Ma refer la perioada in care s-a scindat FSN-ul, ma gandesc la perioada in care PDSR-ul a creat o hemoragie care s-a numit atunci APR. Sigur, asa cum spuneam de fiecare data, infrangerea este orfana, in timp de victoria are foarte multi parinti. Si sigur ca pierderea alegerilor prezidentiale, dupa ce au existat asteptari foarte mari, a generat o nemultumire interna in interiorul PSD-ului care are nevoie de un anumit timp pentru a resorbi in mod evident, si de data aceasta au aparut la suprafata unele dintre tensiunile care de-a lungul timpului s-au acumulat. Eu sunt convins ca gestionata cu inteligenta, perioada asta va putea fi traversata cu bine. Nu cred ca este o formula inteligenta sa se incurajeze noi variante, spargeri de partid", a declarat Nastase la Ateneul Roman.

Potrivit acestuia, cei care au considerat de fiecare data ca PSD-ul este un partid prea mare, ar dori ca el sa fie domesticit, "sa poata sa fie introdus intr-o menajerie in care sa fie dresat cu usurinta de catre cei care vor sa faca jocurile in afara partidelor politice".

"Eu ii indemn pe fostii mei colegi din partid sa invete din lectiile trecutului si sa nu cada in capcanele pe care le intind diverse sirene. Ideea unor reforme permanente, ideea unor noi partide, noul PSD care a mai fost nou de vreo sapte ori pana acum, sunt formule care nu pot sa ajute decat pe cei din partea cealalta a spectrului politic si nu cred ca trebuie incurajata. Trebuie gestionata aceasta infrangere, trebuie intelese cauzele, facute analizele potrivite, adus din teritoriu, din alte zone, dintre militantii partidului oameni care sa intareasca structurile de conducere. Sunt lucruri care sunt cunoscute, nu trebuie sa le spun eu", a adaugat el.

Fostul presedinte al PSD considera ca este nevoie de intelepciune si nu de scindari, de excluderi. "Cred ca aici, dupa parerea mea, excluderea lui Geoana si Vanghelie nu a fost foarte inspirata, chiar daca ceea ce au facut ei dupa aceea a dat apa la moara poate celor care au initiat aceste decizii. Nu cred ca trebuie duse mai departe aceste lucruri, trebuie gandit din nou la ceea ce inseamna aducerea la zi a ideologiei partidului, trebuie reorganizate departamentele partidului in coordonarea Consiliului National, astea sunt lucrurile pe care le vad eu din afara. S-ar putea insa ca cei care in interiorul partidului au facut analize in ultima vreme sa gaseasca poate solutii si mai bune. Solutiile trebuie gasite, nu trebuie incurajate bataliile pentru rearanjarea scaunelor in jurul mesei", a opinat fostul premier.

In schimb, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca ii ureaza succes lui Mircea Geoana in ceea ce priveste intentia de a face un partid, el sustinand ca nu are incredere in ce spune fostul lider al social-democratilor si nici in bunele intentii ale acestuia. "In ceea ce priveste partidul, fiecare om e liber sa-si doreasca. Sa faca partid, ii dorim succes", a spus Dragnea.

El a aratat ca nu are incredere in ce spune Geoana, atat timp cat acesta a fost, este si ramane intr-un grup cu Marian Vanghelie. "Cu toata sinceritatea va spun si cu toata seriozitatea: eu nu dau absolut niciun fel de importanta vorbelor domnului Mircea Geoana. Nu am incredere absolut deloc in ceea ce spune sau in bunele lui intentii, atat timp cat a fost, este si ramane in continuare intr-un grup cu Marian Vanghelie si cu altii. Pentru mine nu genereaza niciun fel de incredere", a spus Dragnea.

El a avut si o remarca ironica la adresa lui Geoana, cu privire la intentia acestuia de a face un partid. "Daca tot vorbim de zilele Culturii si aniversam 165 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, cred ca domnul Geoana e poet sau crede ca e poet", a spus Dragnea.

Fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a declarat, marti, ca va lansa, in doua saptamani, un grup de initiativa pentru crearea "noului PSD", el aratand ca, atat in cazul "noului PSD", cat si in cazul in care vechiul PSD se va "refonda din temelii", el reprezinta "alternativa" la Victor Ponta.

"Un nou PSD este singurul raspuns pe care noi, oamenii de stanga, putem sa-l dam azi pentru a evita ca vechiul PSD, la modul cum este condus actual, sa nu devina o forma irelevanta in politica", a sustinut Geoana, la Realitatea Tv.

Luni, Geoana a sustinut, in cadrul intalnirii cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, ca Romania are nevoie de un nou inceput, astfel ca, pe langa un nou presedinte, este nevoie si de o alta majoritate guvernamentala care sa implementeze un proiect national.