Elevii de clasa I nu au primit nici pana astazi noile abecedare, din cauza intarzierii cu care Ministerul Educatiei a lansat licitatia pentru manualele de clasa I si a II-a, a avertizat deputatul PNL Raluca Turcan. Aceasta ii cere noului ministru al educatiei, Sorin Cimpeanu, "sa lanseze de urgenta licitatiile pentru noile manuale pentru clasele a III-a si a IV-a", avand in vedere ca programa scolara de care era nevoie pentru demararea licitatiilor a fost publicata in Monitorul Oficial. Licitatia de manuale care a generat intregul scandal de anul trecut a fost lansata in luna aprilie 2014.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

"Chiar daca am ajuns la finalul primului semestru, elevii din clasa I inca nu au primit abecedarele pe banci. Aceasta situatie fara precedent a fost generata de faptul ca Ministerul Educatiei nu a lansat in timp util licitatiile pentru manualele de clasa I si a II-a, iar caietul de sarcini nu era in acord cu ordinul de ministru dat pentru organizarea licitatiilor. Consecinta a fost previzibila: licitatii contestate, intarzieri, reluari si iarasi contestatii din partea editurilor! Daca procedura nu se clarifica si interesele nu sunt lasate deoparte, aceeasi situatie o pot intalni si copiii din clasele a III-a si a IV-a anul viitor", avertizeaza Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Deputatul liberal aminteste ca marti, 13 ianuarie 2015, a fost publicata in Monitorul Oficial programa scolara pentru elevii claselor a III-a si a IV-a, "care va sta la baza viitoarelor manuale pentru clasele a III-a si a IV-a, atat pentru varianta print, cat si pentru manualele digitale".

"Solicit ministrului educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu, organizarea de urgenta a unor licitatii corecte, transparente, cu redactarea unui caiet de sarcini care sa nu mai poata fi contestat. Avem nevoie de o licitatie fara dedicatie. (...) Solicit ministrului educatiei sa nu repete situatia rusinoasa de anul acesta, cand profesori si parinti au fost pusi la cheltuiala pentru fise de studiu si manuale auxiliare", a declarat Raluca Turcan.

Precizam ca Sorin Campeanu, noul ministru al Educatiei, a declarat in decembrie 2014 la audierile din Parlament pentru functia de ministru ca "trebuie urgentata aprobarea curriculei" pentru clasele a III-a si a IV-a "si organizarea licitatiei, pentru a nu ne mai regasi in situatia regretabila pe care o cunoastem". Declaratiile integral aici

In acest moment, elevii de clasele I si a II-a au programe noi si manuale in conformitate cu aceste programe, cu exceptia disciplinei Comunicare in limba romana - clasa I, in cazul careia exista si acum o contestatie care se judeca la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Licitatia pentru toate manualele de clasele I si a II-a a fost lansata in aprilie 2014 si nu a fost finalizata pana la 15 septembrie 2014, motiv pentru care toamna anului trecut a fost primul inceput de scoala cand elevii din primele doua clase nu au avut manuale pe banci.

La inceputul lunii octombrie 2014, Ministerul Educatiei a anuntat public ca incepe selectia profesorilor care sa evalueze "proiectele de manuale scolare pentru invatamantul primar in anul scolar 2014-2015". Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat atunci ca "apelul a fost lansat in vederea urmatoarelor licitatii pentru manualele scolare din ciclul superior primar, clasele a III-a si a IV-a". La o saptamana, Ministerul Educatiei a pus in dezbatere si programele scolare pentru clasele a III-a si a IV-a.

Citeste si: