Un grup de 30 de parlamentari ai PDL si PNL propun un proiect de lege privind medicina scolara, care prevede ca in unitatile de invatamant public si privat sa existe obligatoriu cabinete medicale, astfel incat sa poata fi acordata asistenta medicala de urgenta.

"Propunerea legislativa urmareste introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor in sistemul educational, deoarece, uneori, mici gesturi sunt decisive in momentele critice, gesturi, care pot face diferenta intre viata si moarte. Desi au existat chiar incercari de desfiintare a retelei medicale scolare, in prezent cabinetele medicale scolare au fost transferate autoritatilor locale fara a beneficia de o lege speciala", au explicat initiatorii proiectului de lege, potrivit Mediafax.

Ei au sustinut ca "tot mai frecvent" se vorbeste despre cresterea consumului de substante nocive in randul tinerilor, despre violenta in scoli sau despre cresterea bolilor cu transmitere sexuala in randul populatiei scolare, dar prea putin se spune despre locul unde se pun bazele unei educatii in sanatate, respectiv in scoli.

Initiativa legislativa reglementeaza serviciile de medicina din unitatile de invatamant publice si private, asistenta scolara fiind definita drept "ansamblul masurilor de medicina preventiva si asistenta medicala de urgenta efectuata pe toata durata desfasurarii procesului educativ", in scopul supravegherii si promovarii sanatatii prescolarilor, elevilor si studentilor.

Medicina scolara se va practica in cabinete medicale, autorizate sanitar, situate in unitatile de invatamant sau in centrele amenajate in acest scop si arondate unitatilor de invatamant, iar echipele medico-scolare vor fi formate dintr-un medic- absolvent de medicina generala, un medic dentist, un asistent medical si un asistent stomatolog.

Cabinetul de medicina scolara va functiona pe toata perioada activitatii scolare in unitatea de invatamant publica sau privata.

Medicul de medicina scolara va avea obligatia de a efectua un stagiu de cate trei luni in cadrul unor sectii de urgenta, epidemiologie si de pediatrie.

Proiectul de legea fost initiat de parlamentari ai PDL sI PNL, printre acestia aflandu-se Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Puiu Hasotti, Ludovic Orban, Nini Sapunaru si urmeaza sa fie dezbatut in Parlament, Senatul fiind prima Camera sesizata in acest sens.