Anul 2015 reprezinta o oportunitate pentru incheierea unor acorduri politice pentru educatie, sanatate si cultura, asemanator celui pentru aparare, a afirmat premierul Ponta, la Academia Romana, aratand ca, in istorie, nu oricand si nu oricine poate incheia astfel de acorduri si concepe strategii, scrie Mediafax.

"Daca 2015 a debutat printr-un acord politic referitor la o componenta fundamentala, la apararea noastra ca tara - un acord insa mai usor, pentru ca avea o strategie foarte clara, trebuia doar sa inchidem acest cerc printr-o obligatie de finantare pe termen scurt si mediu - vom continua acest lucru prin acorduri legate de infrastructura, cu siguranta de educatie, de sanatate. Insa as vrea sa folosesc acest moment special pentru a-mi exprima convingerea ca Romania are nevoie si de un acord politic pentru o strategie pe termen lung legata de cultura", a spus Ponta in Aula Academiei Romane, in discursul sustinut in cadrul sesiunii solemne dedicata Zilei Culturii Nationale.

El a aratat ca trebuie stabilit din punct de vedere politic, executiv si legislativ cum poate fi sprijinita cultura nationala, dar mai ales cum poate fi evitata schimbarea strategiei odata cu fiecare schimbare de ministru, de premier, de Parlament sau de presedinte.

In opinia premierului, acest an reprezinta un moment prielnic pentru elaborarea unor strategii care sa fie asumate de cat mai multe parti.

"In istorie, nu in orice moment sau de catre oricine pot fi incheiate asemenea acorduri si pot fi construite strategii. Cred ca 2015 este un asemenea moment, o asemenea oportunitate", a afirmat seful Guvernului.

El le-a recomandat oamenilor de cultura prezenti la eveniment sa foloseasca momentul pentru a impune o strategie pe cultura celor care detin temporar puterea politica.

Alina Gorghiu: Singurul pact pe care Ponta trebuie sa-l propuna e cel pentru respectarea legii

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, joi, referindu-se la propunerea premierului Victor Ponta privind un pact pentru cultura, ca singurul pact pe care acesta e necesar sa-l propuna este cel pentru respectarea legii si a statului de drept, potrivit Agerpres.

"In legatura cu noua propunere a domnului Victor Ponta privind un pact pe cultura, consider ca singurul pact pe care presedintele PSD, Victor Ponta, e necesar sa-l propuna este domnului prim-ministru, Victor Ponta, si acesta trebuie sa fie Pactul pentru respectarea legii si a statului de drept", a declarat Gorghiu, pe Facebook.

In acest context, Alina Gorghiu a dat ca exemplu "refuzul" Guvernului de a organiza alegeri partiale, lucru pe care l-a caracterizat drept "un abuz grav".

Potrivit liderului liberal, in acest moment exista 26 de mandate de primar, 6 mandate de parlamentar, 3 mandate de presedinte de consiliu judetean, toate vacantate, dar si 2 consilii locale dizolvate.

"In cazul a 14 primarii, a doua cazuri de parlamentari si a unui consiliu judetean, Guvernul a incalcat deja legea, refuzand sa organizeze alegeri partiale in termenul legal de 90 de zile. Inainte ca domnul Victor Ponta sa mai propuna vreun pact, altul decat cel de a intra in legalitate si de a respecta statul de drept, revin cu solicitarea adresata Guvernului de a organiza cat mai urgent alegerile partiale. Situatia electorala a PSD, din acest moment, nu poate fi mai presus de aplicarea literei si spiritului legii", a precizat Gorghiu.