Douazeci de parlamentari europeni, dintre care trei romani - Catalin Ivan, Cristian Busoi si Daciana Sarbu -, au participat la mai putin de jumatate din voturile prin apel nominal din Parlamentul European, in timp ce eurodeputatii romani in ansamblu au luat parte la 84,6% din voturi, informeaza Mediafax.

Potrivit statisticilor organizatiei independente VoteWatch, citate de Euronews, care se refera la perioada iulie-decembrie 2014, primele sase luni de activitate ale noului Parlament European, 20 de eurodeputati au participat la mai putin de jumatate din voturile prin apel nominal desfasurate la Bruxelles si Strasbourg, desi primesc salarii si indemnizatii importante.

Statisticile se refera numai la voturile prin apel nominal, care reprezinta aproximativ 15% din toate voturile desfasurate in Parlamentul European. Voturile prin apel nominal sunt necesare in cazul subiectelor importante, unde nu exista o majoritate clara.

Pe primele locuri se afla eurodeputatii Brian Crowley (Irlanda) si Thomas Handel (Germania), care nu au participat la nici un vot prin apel nominal in PE, ei avand probleme de sanatate.

Europarlamentarul roman Catalin Ivan, care a participat la 27,3 la suta din voturile prin apel nominal, se afla pe locul al optulea, el fiind urmat de Cristian Busoi (33,69 la suta din voturi) si Daciana Sarbu (36,17 la suta).

Cei trei politicieni romani au lipsit in special din cauza campaniei electorale din Romania. Potrivit sursei citate, Daciana Sarbu, sotia premierului roman, "a fost ocupata cu campania prezidentiala esuata a sotului sau".

In ceea ce priveste participarea europarlamentarilor la vot pe tari, cel mai bine s-a situat Croatia, dupa ce deputatii sai au participat la 95,8% din voturile desfasurate in PE. Pe ultimul loc s-a clasat Irlanda, eurodeputatii sai participand la numai 70,6 la suta din voturi. Europarlamentarii romanii au participat la 84,6% din voturile desfasurate in PE.

Europarlamentarii beneficiaza, pe langa salariul de aproximativ 8.000 de euro, de mai multe indemnizatii (pentru cheltuieli generale, de sedere, de calatorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum si de un buget maxim anual de circa 254.000 de euro pentru angajarea asistentilor.