Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI pe numele sau, solicitarea parlamentarului de reexaminare a deciziei de anulare a cererii sale de chemare in judecata a Agentiei Nationale de Integritate fiind respinsa definitiv de Tribunalul Bucuresti, informeaza Mediafax.

Petre RomanFoto: AGERPRES

In urma deciziei de marti a Tribunalului Capitalei, se va mentine raportul ANI, prin care s-a constatat ca parlamentarul se afla in incompatibilitate.

Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul Bucuresti, in 1 aprilie 2014, instanta care i-a respins contestatia, in 9 septembrie 2014. Intre motivele de anulare a cerererii de chemare in judecata formulata de Roman la adresa ANI se numara si faptul ca nu a depus la dosar o dovada prin care sa demonstreze ca a achitat taxa de timbru.

"A fost vorba despre o simpla eroare, un incident procedural. Din greseala, instanta nu a luat in considerare faptul ca domnul Roman nu a achitat taxa de timbru, intrucat nu ajunsese la dosarul instantei. (...) La momentul la care a fost introdusa actiunea, domnul Roman nu a fost asistat de catre avocat. Era normal sa nu cunoasca procedura", a spus avocata parlamentarului, Cristina Grecu.

Pe de alta parte, instanta competenta sa anuleze raportul ANI este Curtea de Apel Bucuresti, iar la aceasta instanta Petre Roman ar fi trebuit sa conteste raportul in cel mult 15 zile de la primire, ceea ce nu s-a intamplat.

Astfel, Agentia Nationala de Integritate a cerut Camerei Deputatilor revocarea din functie a lui Petre Roman, dupa ce raportul privind incompatibilitatea acestuia a ramas definitiv, Curtea de Apel Bucuresti anuntand ca nu a fost facuta nicio contestatie in acest caz.

"In vederea aplicarii sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie si a interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, agentia a comunicat Camerei Deputatilor raportul de evaluare a starii de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", potrivit unui comunicat emis de ANI.

Conform art. 22, alin. (1) si (2) din Legea nr. 176/2010, republicata, "persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilitatii in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ", iar "daca raportul de evaluare [...] nu a fost contestat in termenul prevazut la alin. (1) la instanta de contencios administrativ, Agentia sesizeaza, in termen de 6 luni, organele competente pentru declansarea procedurii disciplinare". Avand in vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanta competenta in acest caz este Curtea de Apel Bucuresti, actele procedurale efectuate in fata altor instante de judecata fiind nule de drept, se arata in comunicatul ANI.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicata, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate [...] constituie temei pentru eliberarea din functie".

Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva, sau a incetarii de drept a mandatului.

"Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand raportul de evaluare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune", potrivit art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicata, mai mentioneaza ANI.

In martie 2014, ANI a constatat ca 22 de deputati si zece senatori, printre care Petre Roman si Sorin Iliesiu, au fost in incompatibilitate pentru ca au detinut si alte functii.

Potrivit ANI, Petre Roman se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.