Primul proiect de lege inregistrat la Biroul Permanent al Senatului in acest an a fost depus de vicepresedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Dontu, si prevede reducerea numarului de parlamentari la 380, prin cresterea normei de reprezentare. Dontu a declarat, luni, pentru Mediafax, ca proiectul depus prevede reducerea numarului de parlamentari la 380, prin modificarea normei de reprezentare la 80.000 de locuitori pentru Camera Deputatilor si la 190.000 de locuitori pentru Senat.

In prezent, norma de reprezentare este de 70.000 de locuitori pentru un deputat si de 160.000 de locuitori pentru un senator.

Senatorul PSD a explicat ca in baza legislatiei actuale la alegerile parlamentare din 2012 a rezultat un numar "excedentar" de parlamentari - 583 fata de 476 in legislatura 2008-2012, adica o crestere in jur de 20 la suta.

Dontu sustine ca un numar de 380 de parlamentari, incluzandu-i si pe reprezentantii minoritatilor nationale, ar fi suficient pentru o eficienta reprezentare a electoratului in Parlament.

El a aratat ca, luand in calcul populatia stabila a Romaniei, de 20,1 milioane de persoane, prin majorarea cotelor de reprezentare la 80.000 pentru Camera Deputatilor si 190.000 pentru Senat, estimeaza ca la Camera Deputatilor vor fi 255 de mandate si 105 la Senat, la care se adauga parlamentarii minoritatilor nationale, ceea ce ar duce la un numar de 377 de parlamentari. Acestora li se adauga cele patru mandate de deputat si doua de senator pentru diaspora, ceea ce ar determina ca numarul total de parlamentari sa fie de 383 si sa se atinga scopul acestei propuneri legislative.

"Desigur ca, aplicandu-se celelalte prevederi ale legii supuse modificarii, referitoare la redistribuirea voturilor, numarul acestora ar putea inregistra o usoara crestere fata de aceasta estimare", a spus senatorul PSD.

In ceea ce priveste stabilirea numarului de mandate de deputat si senator in circumscriptiile electorale cu o populatie relativ redusa, el a mentionat ca propune ca numarul colegiilor de deputat sa nu poata fi mai mic de patru si cel de senator mai mic de doua. "Este o propunere echilibrata care tine cont de realitatea parlamentara", a spus Dontu.

El a aratat ca 20-30 la suta dintre parlamentari au alte activitati in sediul Parlamentului in acelasi timp cu sedintele de plen, exemplificand cu Comisia de Politica Externa, ce are frecvent intalniri cu ambasadori, de regula dimineata, dar ca sunt si comisii speciale si activitati in comisii care necesita prezenta reprezentantilor Guvernului.

"Toate aceste lucruri m-au determinat, ca parlamentar cu zero absente, sa fac o propunere ce imi doresc sa fie sustinuta de toate grupurile parlamentare", a mai declarat Ovidiu Dontu.

Senatorul PSD a subliniat ca se poate adopta norma de reprezentare propusa de el indiferent daca se va introduce vot pe lista sau vot mixt, lista-uninominal.