PNL a solicitat duminica Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 referitoare la renuntarea la titlurile stiintifice, deoarece initierea acesteia a fost determinata de interesele private ale premierului Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres, prim-vicepresedintele si vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu si Raluca Turcan, au trimis o scrisoare Avocatului Poporului in care precizeaza ca, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constitutie, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acesteia.

"Niciunul dintre argumentele invocate de Guvern in sprijinul adoptarii ordonantei de urgenta criticata, nu se refera la prevederile invocate mai sus, in alte cuvinte nu este motivata urgenta adoptarii acestor texte, ceea ce incalca prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutie. De asemenea, decizia primului ministru de a initia aceasta ordonanta a fost determinata de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgand din detinerea unei diplome de doctor in drept al Universitatii Bucuresti, in conditii frauduloase. Natura privata a actului normativ este, in acest context, evidenta. Iar procedura de initiere a lui, neconstitutionala", mai sustin semnatarii sesizarii.

Cei doi liberali arata ca semnatarul ordonantei de urgenta a initiat un act al Guvernului al carui unic scop este eliminarea unui prejudiciu major de imagine creat ca urmare a actului plagiatului, "pe cale de consecinta decizia primului ministru a fost determinata de interesele private ale lui Victor Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgand din detinerea unei diplome de doctor in drept al Universitatii Bucuresti, in conditii frauduloase".

Guvernul a modificat la sfarsitul anului 2014, printr-o ordonanta de urgenta, Legea Educatiei nationale, stabilind printre altele si cadrul legal care reglementeaza regimul titlurilor stiintifice.