Mihai Razvan Ungureanu este unul dintre putinii oameni politici cu care Klaus Iohannis a intretinut o relatie constanta inainte de a deveni seful PNL, in vara acestui an. Surse citate de Mediafax, confirmate apoi de purtatoarea de cuvant a Cotroceniului, sustin ca Ungureanu va fi consilier personal al lui Iohannis la Cotroceni. Ce-i uneste pe cei doi, in afara de afinitatea pentru valorile liberale? Limba germana. Potrivit unor surse politice, MRU si Iohannis discuta in germana atunci cand contextul le permite acest lucru.

Klaus Iohannis si MR Ungureanu la un miting electoralFoto: AGERPRES

Daca in cazul lui Iohannis utilizarea limbii germane e normala, aceasta fiind limba sa materna, in cazul lui MR Ungureanu e vorba despre apetenta sa pentru cultura germana. Ungureanu vorbeste la perfectie limba germana, lucru atestat si de unele etape din cariera sa academica: a fost profesor invitat la Departamentul de Istorie Europeana al Universitatii Albert-Ludwig din Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997), a fost lector la scoala NATO (SHAPE) din Oberammergau, Germania (din 2001), precum si lector la Centrul de Studii de Securitate "George C. Marshall" din Garmisch-Partenkirchen, Germania (din 2003).

Un episod care arata apropierea dintre cei doi politicieni este vizita la Chisinau in calitate de presedinte ales a lui Iohannis: pe langa Vasile Blaga, acesta a fost insotit si de Ungureanu.