Liberalii Georghe Tinel si Eugen Nicolaescu au prezentat, luni, sesizarea privind neconstitutionalitatea legii bugetului de stat pe 2015, intre aspectele reclamate de PNL regasindu-se inclusiv un amendament initiat de liberali in comisiile parlamentare de buget-finante si adoptat ulterior, relateaza Mediafax.

Liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, a prezentat motivele pentru care PNL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Legii bugetului de stat pe 2015.

Primul argument invocat vizeaza faptul ca proiectul legii bugetului de stat trebuia inaintat de Guvern Parlamentului pana la 15 noiembrie.

"In al doilea rand, nu avem strategie fiscal-bugetara, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare spune clar ca trebuie sa ai pana la 31 iulie strategie fiscal-bugetara, pentru trei ani de zile, in care sa-ti stabilesti clar cheltuielile cu principalii zece ordonatori de credite si sa stabilesti care este programul de investitii. Nu avem o asemenea strategie fiscal bugetara si din punctul asta de vedere este neconstitutionala", a mai declarat Tinel Gheorghe.

De asemenea, el a invocat ca motiv de neconstitutionalitate prevederile unui amendament adoptat la forma legii bugetului de stat pe 2015 propusa de Guvern.

"Ultimul aspect pe care noi l-am sesizat se refera la faptul ca noua formula inclusa in buget pentru echilibrarea bugetelor locale noi o consideram ca fiind adoptata neconstitutional. In prezent, in fiecare judet se constituie un fond de echilibrare din cota defalcata din impozit pe venit, de 18,5%, si din transferuri de la bugetul de stat. Resursele astfel constituite sunt impartite unitatilor administrativ-teritoriale din judet pe baza unor formule care aloca sume mai mari comunitatilor sarace. Modificarea stabileste un mecanism diferit de alocare a fondurilor, in primul rand se stabilesc limite de venituri pe fiecare tip de unitate administrativ-teritoriala, comuna, oras, municipiu, judet, care vor fi garantate prin sistemul de echilibrare. Mai precis, daca veniturile proprii se situeaza sub acele limite, sistemul de echilibrare completeaza diferenta. La nivelul unui judet, daca resursele din cota defalcata din impozitul pe venit de 18,5% nu sunt suficiente pentru completari, atunci se aloca de la bugetul de stat sume defalcate din TVA, cu acelasi scop. In final, dupa ce unitatile administrativ-teritoriale vor fi aduse la limita prestabilita, sumele ramase se impart dupa criterii de tip: populatie, suprafata, lungimea drumurilor publice din administrare, pe judete si in interiorul acestora. Desi aceste modificari pot parea la prima vedere in favoarea comunitatilor locale, exista cateva probleme legate de modul de legiferare si de impactul bugetar. In prima privinta obiectiile se refera la faptul ca autoritatile locale nu au fost consultate, asa cum prevede articolul 18 din insasi Legea finantelor publice locale. Amendamentul face ca legea bugetului de stat, care este lege ordinara, sa reglementeze aspecte referitoare la Legea finantelor publice locale, care este lege organica. (...) Iata de ce noi consideram ca modificarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale, prin legea bugetului de stat, este neconstitutionala", a explicat Tinel Gheorghe.

Ulterior, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a sustinut ca, in cadrul sedintei comisiilor parlamentare reunite de buget-finante, opozitia ar fi reusit sa limiteze "posibilul dezastru pe care l-ar fi produs adoptarea prin legea bugetului a modificarii definitive a Legii finantelor publice locale, in sensul in care amendamentul este valabil numai pentru anul 2015".

"Le-a fost frica celor de la putere sa duca pana la capat o asemenea initiativa, si atunci au acceptat, sa spunem, o serie de bariere pe care noi le-am propus ca amendamente, si au acceptat ca dupa ce se termina semestrul I sa aiba loc o evaluare a impactului pe care l-a produs aplicarea acestei noi formule de echilibrare si eventualele corectii care se nasc din aceasta evaluare sa fie avute in vedere la prima rectificare bugetara", a mai spus Nicolaescu.

La intrebarea jurnalistilor, Nicolaescu a admis ca amendamentul pe care PNL il contesta la Curtea Constitutionala a fost initiat de opozitie si votat favorabil.

"Normal, ca noi l-am propus...corectat", a replicat viceliderul PNL.

¬A fost pozitie politica. (...) A fost aprobat dupa ce noi am facut amendamente si s-au acceptat, deci in varianta modificata, care credem noi ca va produce mai putin rau", a continuat Nicolaescu, dupa ce a fost intrebat daca nu mai este de acord cu prevederea propusa.

Nicolaescu a fost chestionat de ce PNL mai contesta la Curtea Constitutionala amendamentul.

"Ea se contesta din punct de vedere al modului in final in care a fost preluat de catre PSD, ca au mai facut modificari dupa ce noi am facut acele modificari", a replicat deputatul PNL.

Nicolaescu a fost intrebat ce anume a modificat PSD la amendamentul respectiv.

"Mi-e greu sa va spun pe dinafara in clipa de fata, ca nu am venit pregatit pentru asta, dau au facut modificari", a replicat Nicolaescu.