Ludovic Orban si-a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, decizia de a candida la sefia PNL, dupa alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte, el aratand ca este sustinut de "foarte multi membri" ai partidului, printre care si fostul presedinte al partidului, Crin Antonescu, relateaza Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: HotNews.ro

"Candidez pentru ca eu consider ca am deplina legitimitate pentru a aspira la aceasta functie. (...) Port blazonul PNL cu mandrie si cu cinste de 25 de ani. La ora actuala sunt sustinut de foarte multi membri ai PNL, foarte multi membri ai partidului mi-au solicitat sa candidez la aceasta functie", a spus Orban.

"Ocuparea functiei de presedinte al PNL de catre mine va constitui o garantie ca PNL va ramane cu adevarat PNL, ca va continua sa fie partidul Bratienilor, partidul marilor nostri inaintasi care au avut o mare contributie la faurirea Romaniei moderne. Consider ca reprezint o garantie pentru faptul ca PNL va deveni principalul partener politic care sa participe la indeplinirea obiectivelor programului lui Klaus Iohannis", a adaugat el.

Orban a mai spus ca isi depune candidatura pentru "a pune umarul la contructia marelui partid de dreapta care a lipsit Romaniei in ultimii 25 de ani".

"Din pacate, Romania a fost guvernata fie de avatarurile PCR, indiferent cum s-au numit ele de-a lungul timpului, FSN, PDSR, PSD, fie de guverne de coalitie care niciodata nu au putut sa genereze o politica unitara si coerenta de dreapta care sa asigure cu adevarat dezvoltarea Romaniei si integrarea reala nu numai din punct de vedere al preturilor, ci si din punct de vedere al veniturilor cetatenilor in UE", a declarat Orban.

Prim-vicepresedintele PNL a mentionat ca a ales "nu intamplator" ziua de marti pentru a-si prezenta candidatura, deoarece se implinesc 25 de ani de la inceperea Revolutiei romane la Timisoara.

"Imi prezint candidatura cu recunostinta fata de miile de tineri care au infruntat TAB-urile si mitralierele, care au infruntat scutierii si care s-au batut pentru libertate, pentru demnitate si pentru democratie", a mai spus Orban, mentionand ca si el a fost in strada la Revolutie pe 21 decembrie in Bucuresti.

El a afirmat ca a inteles in urma votului de la prezidentiale ca "in viata publica nu au ce sa caute cateva lucruri, cateva tare, care au marcat tranzitia romaneasca: minciuna, coruptia, aroganta, lipsa de respect fata de cetatean, lipsa de competenta si mai ales politica facuta in interes personal si nu in interesul general".

De asemenea, el a mentionat ca unul dintre obiectivele sale vizeaza promovarea unor noi oameni in politica.

"Eu stiu ca multi romani isi doresc figuri noi in viata publica. Eu nu sunt o figura noua, in schimb sunt un om care am incercat in cei 25 de ani de activitate politica sa fiu asa cum isi doreste marea majoritate a romanilor. Chiar daca eu nu sunt o figura noua, voi cauta sa sustin aparitia in viata publica a cat mai multor tineri de valoare si la promovarea lor in spatiul public national, sigur, cu conditia sa indeplineasca exigentele pe care le au romanii. Voi cauta sa deschid PNL spre acei oameni de valoare care vor cu adevarat sa se implice in politica si sa faca "politica altfel" asa cum a garantat Klaus Iohannis in campania prezidentiala", a mai declarat Orban.

Ludovic Orban a facut aceste declaratii dupa ce a fost ales, marti, lider al grupului PNL din Camera Deputatilor, in locul lui George Scutaru, care si-a depus mandatul pentru a deveni consilier prezidential.

Functia de presedinte al PNL este vizata, de asemenea, de Teodor Atanasiu, care a anuntat in 28 noiembrie ca va candida pentru functia de presedinte al partidului, care va ramane vacanta dupa ce Klaus Iohannis va fi investit in functia de presedinte al Romaniei.

Atanasiu a mentionat ca, odata cu plecarea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis, postul de copresedinte al noului PNL si de presedinte al fostului Partid National Liberal va fi ocupat interimar de unul dintre vicepresedintii liberali, care va fi ales de Biroul Permanent National (BPN) al fostului PNL.

Alegerea succesorului lui Klaus Iohannis urmeaza sa se faca joi la reuniunea conducerii vechiului PNL, in care se va putea ajunge la un vot al membrilor Biroului Politic National.

Orban spune ca are sprijinul si al lui Antonescu pentru a deveni liderul PNL in locul lui Iohannis

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat marti ca beneficiaza si de sprijinul fostului presedinte al PNL Crin Antonescu in ceea ce priveste candidatura la sefia partidului, dupa ce Klaus Iohannis a fost ales presedintele Romaniei.

Orban a fost intrebat daca intre cei care ii sprijina candidatura se numara si Crin Antonescu.

"Sunt onorat de sprijinul pe care mi-l acorda Crin Antonescu, asa cum pot sa va spun ca sunt convins ca si domnul Klaus Iohannis ma sprijina, asa cum il sprijina si pe contracandidatul meu, Teodor Atanasiu. Amandoi am facut parte din echipa domnului Iohannis, amandoi am pus umarul pentru obtinerea acestui succes electoral si sunt convins ca domnul Klaus Iohannis ne sprijina pe amandoi si oricare dintre noi va iesi presedinte al fostului PNL si co-presedinte al noului PNL va reprezenta un partener serios si de incredere pentru Klaus Iohannis", a afirmat prim-vicepresedintele PNL.

El a mentionat ca afirmatia legata de sprijinul din partea lui Antonescu o face in urma unei discutii cu fostul presedinte al PNL.

"Altfel nu mi-as fi permis sa spun public lucrul asta si nu mi-as fi permis sa spun lucrul acesta public daca nu as fi avut si acordul domnului Antonescu pentru a spune public lucrul asta", a mai afirmat Orban.