Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat, sambata, in deschiderea sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca maghiarii din Romania trebuie sa continue pe calea pe care au urmat-o de 25 de ani si ca trebuie sa-si recupereze pamantul natal, relateaza Agerpres.

"Trebuie sa continuam pe aceasta cale pas cu pas pentru a recupera pamantul natal. Aceasta alianta (UDMR - n.r.) a fost creata acum 25 de ani ca sa lucreze pentru noi si dupa 25 de ani e nevoie de aceasta alianta", a mentionat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, in preambulul acordarii distinctiei Bradul de Argint pentru 27 de membri ai UDMR, printre care s-a numarat si Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Prefectii, primind instructiuni, au inceput o lupta impotriva a tot ce e maghiar

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a mai declarat in discursul rostit la festivitatea in cadrul careia 27 de personalitati, intre care ministrul Culturii, Hegedus Csilla, au primit distinctii, ca "prefectii, primind instructiuni, au inceput o lupta impotriva placutelor trilingve si a tot ce e maghiar", transmite Mediafax.

Hunor a declarat ca nu se poate ocoli faptul ca instanta a "nationalizat" un imobil care apartinea de Biserica Reformata, ca deputatul Marko Attila a fost condamnat definitiv, "ce-i drept, cu suspendare" in "cazul Miko", iar "prefectii, primind instructiuni, au inceput o lupta impotriva placutelor trilingve si a tot ce e maghiar".

El a subliniat ca trebuie pusa intrebarea daca este reversibil tot ce s-a obtinut in ultimii 25 de ani si daca a avut sens "munca si perseverenta maghiarilor din Ardeal": "(...) Tot ce am obtinut impreuna, cu hotarari comune, cu legi, hotarari de guvern, cu buna credinta, cu apropierea de valorile occidentale".

CRU s-a reunit, sambata, la Targu Mures, unde a aprobat, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca UDMR sa iasa de la guvernare.