Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat sambata, in cadrul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca increderea in actuala guvernare este tot mai scazuta, ca UDMR nu poate guverna daca nu are sustinere si ca nu poate guverna stiind ca in doi ani risca sa nu mai ajunga in Parlament.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Azi (sambata - n.r.) vom lua o decizie daca vom iesi sau nu de la guvernare. Iesim din guvernare in urma unor concluzii, analize interne. (...) La inceputul anului am decis sa facem parte din coalitia de guvernare cu Partidul Social Democrat. Pentru UDMR guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc si nu putem decide pe principii politice. Majoritatea votantilor nostri au sustinut practic participarea la guvernare. (...) Azi consider ca a fost o decizie corecta. Dupa aproape 9 luni de guvernare, Consiliul Permanent a facut propunerea ca UDMR sa iasa de la Guvernare. (...) S-a redus drastic numarul celor care mai cred in acest guvern, nu poti guverna daca nu esti sustinut. Nu putem guverna stiind ca in doi ani putem risca sa nu mai ajungem in Parlament. Si fara noi guvernul are o majoritate. Principala obligatie a noastra e sa pastram acea valoare de 25 de ani, sa nu o pierdem", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, transmite Agerpres.

Kelemen Hunor a sustinut ca 2014 a fost anul premierelor politice, intrucat s-au intamplat o serie de lucruri cum ar fi dizolvarea Uniunii Social Liberale (USL), care detinea 70% in Parlament, UDMR a participat in coalitie cu PSD, au fost doi candidati maghiari la presedintia Romaniei, un etnic german, Klaus Iohannis, a devenit presedintele statului, dar si decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda iesirea Uniunii de la guvernare.

Potrivit lui Kelemen, decizia Consiliului Permanent de a propune iesirea de la guvernare este o premiera si ca ascultand propunerea votantilor, Uniunea a considerat ca iesirea de la guvernare e cea mai buna hotarare.

In privinta pozitionarii UDMR in alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor a spus ca s-a luat decizia sustinerii unui candidat in turul al doilea, pe baza sondajelor de opinie, insa votul maghiarilor din turul al doilea al prezidentialelor a fost unul de protest.

"Am considerat ca ar fi bine sa luam aceasta decizie luand in considerare sondajele de opinie. In turul al doilea datele arata ca mai multi maghiari au participat, in ciuda faptului ca niciun candidat roman nu a avut niciun mesaj pentru etnicii maghiari. (...) Maghiarii in turul II au avut un vot de protest. S-a miscat o masa de votanti pe care niciun candidat maghiar nu i-a putut misca, nu mai au incredere in noi, nu mai suntem credibili pentru ei. Ar trebui sa intelegem si sa fim cei care ne schimbam", a aratat Kelemen Hunor.